Bekijk alle projecten in "ZUNDERT"

Taalmaatjes

Organisatie
Stichting Welzijn Zundert
Soort project
Maatjes
Tijdsbesteding in uren per week
1
Gemeente
ZUNDERT
Leeftijd doelgroep
Jongeren
Volwassen
Ouderen

In een nieuw land krijg je met een nieuwe taal te maken. Hoe beter je die taal spreekt, hoe beter je jezelf kunt redden.

Onze taalvrijwilligers helpen jou met alle opdrachten/huiswerk waar je bij de inburgering tegenaan loopt. Je krijgt een vast taalmaatje met wie je kunt praten, lezen, tv kijken, koffie drinken, huiswerk maken, wandelen; wat je wilt. Ondertussen oefen je in jullie gesprekken je Nederlands. Op deze manier leer je meteen veel van elkaars taal en cultuur! Je taalmaatje trekt minstens een half jaar met je op.

Maatjes heb je in alle vormen en maten. Een taalmaatje is een vrijwilliger die iemand helpt bij het oefenen van de Nederlandse taal in de praktijk. Als taalmaatje kun je het verschil maken voor iemand door hem/haar meer zelfvertrouwen te geven om te oefenen met een nieuwe taal en nieuwe omgangsvormen. Dit is enorm waardvol en dat merk je vanzelf in het contact wanneer je taalmaatje wordt. Daarnaast vergroot je je eigen wereld door iemand uit een andere cultuur te leren kennen..

Omschrijving activiteit
Taalmaatjes worden meestal voor minimaal een half jaar aan iemand gekoppeld. Er is eens per week of per twee weken een contactmoment. Door samen op pad te gaan naar bijvoorbeeld de markt of een museum, de krant te lezen en te praten over interesses leer je iemand niet alleen de taal maar ook veel over Nederland zelf en omgangvormen. Het is belangrijk dat je de Nederlandse taal goed beheerst maar je hoeft zeker geen docentenrol of niveau te hebben. Het gaat vooral om het contact dat je hebt met elkaar. Daardoor creƫer je kansen om te leren en te oefenen met de taal. We krijgen vooral vragen van vluchtelingen maar soms ook van mensen die al langer in Nederland wonen maar de taal nog niet goed beheersen.

De invulling hangt af van het taalmaatje en de vluchteling en bespreken we tijdens het kennismakingsgesprek waarbij een sociaal werker aanwezig is. Als beide partijen positief zijn is de koppeling gemaakt. Je kunt bij je aanmelding aangeven waar je interesses naar uit gaan. We kijken dan samen met jou welke openstaande vragen en zijn en welke jou aanspreken. Omdat er altijd veel vragen open staan vinden we vrijwel altijd een geschikte match wanneer je als taalmaatje aan de slag wilt.

Je krijgt ondersteuning van de sociaal werker en er worden regelmatig bijeenkomsten georganiseerd waarbij je andere vrijwilligers kunt ontmoeten. Je hebt een VOG nodig die wij bekostigen en er is een reiskostenvergoeding.

Ik wil een maatje worden

Bedankt, je hulp is hier bijzonder welkom! Vul je e-mailadres in en klik op aanmelden. Vul dan het aanmeldingsformulier in en de organisatie neemt zo snel mogelijk contact met je op. Zij bespreken graag je mogelijkheden om iemand op maat te vinden.