Veelgestelde vragen

Maatjes zijn betrokken vrijwilligers die tijdelijk het leven van een ander verrijken. Maatje is een verzamelnaam voor alle initiatieven waarbij een vrijwilliger als coach, mentor of maatje een-op-een wordt gekoppeld aan iemand die even wat extra aandacht, ondersteuning of begeleiding nodig heeft.

Een maatje voorkomt of doorbreekt een sociaal isolement, bijvoorbeeld door iemand op weg te helpen met school, studie en/of werk. Of met het leven dat soms even niet lekker loopt. Maatjes hebben een bepaalde periode wekelijks of tweewekelijks contact. Belangrijk uitgangspunt is dat beide partijen plezier hebben en samen ontspannende, alledaagse dingen doen.

Als je goed kunt luisteren en het leuk vindt om samen ontspannende, alledaagse dingen te doen, ben je geschikt als maatje. En er is altijd een maatjesproject dat bij je past. Alle organisaties die met maatjes werken, hebben eigen selectiecriteria. Dus als je je aanmeldt via deze website, hoor je van het project dat je kiest of je daar vrijwilliger kan worden.

Het is belangrijk dat het tussen deelnemer en vrijwilliger klikt. Het maatjesproject koppelt je daarom zorgvuldig aan een hulpvrager en begeleidt de eerste ontmoeting. Ook is er vaak een proefperiode om zeker te weten dat het contact goed verloopt. Heb je meer vragen hierover? Neem contact op met de coördinator van het project. Je ontvangt deze contactgegevens per mail nadat je je hebt aangemeld via deze website.

Veel maatjeskoppels ontmoeten elkaar wekelijks of twee keer in de week. De activiteiten variëren enorm. Van samen shoppen, wandelen, fietsen, film kijken, vissen, musea bezoeken, koffie drinken tot hulp bij huiswerk, taalles geven, hulp bij de boekhouding en nog veel meer.

Hoelang je maatje bent, ligt aan het project dat je kiest. Het varieert van 3 maanden tot 2 jaar. Voor vragen over de duur van maatje zijn, kan je contact opnemen met de coördinator van het project. Natuurlijk kan je ook je wensen en/of mogelijkheden aan hem/haar doorgeven.

Er zijn duizenden soorten maatjes en maatjesprojecten. En al die verschillende projecten hebben als gemeenschappelijk kenmerk dat er regelmatig een-op-eencontact plaatsvindt tussen een vrijwilliger en iemand die tijdelijk aandacht, ondersteuning of begeleiding kan gebruiken. Soms heten de projecten maatjesproject, maar er zijn ook vriendendiensten, buddyzorg, mentorprojecten of coachprojecten. Vaak verschillen ze van opzet, duur en doelgroep. Zo zijn er projecten speciaal voor scholieren en weer andere speciaal voor nieuwkomers.

Maatjes ontstonden halverwege de jaren tachtig, rond de uitbraak van de ziekte aids. Toen professionele gezondheidszorg aan aids-patiënten tekort schoot, sprongen vrienden en anderen in voor ondersteuning, psychosociale hulp of gewoon voor het ondernemen van een ontspannende activiteit. Deze ‘buddy’s’ hebben model gestaan voor veel maatjesprojecten die volgden. Vanaf 2007 ondersteunen wij Maatjeswerk in Nederland. Meer informatie vind je hier.

Het Oranje Fonds heeft geen vrijwilligersdatabank, maar je kunt je wel op verschillende manieren voor ons inzetten. Kijk op www.oranjefonds.nl/doemee.

Zoek je een maatje voor iemand? Dan ben je ook van harte welkom op deze site. Je vindt hier heel veel verschillende organisaties voor allerlei doelgroepen in het hele land. Vul het inschrijfformulier 'Ik zoek een maatje’ in. De organisatie kan dan precies vertellen of ze een vrijwilliger voor jouw hulpvrager hebben.

Ja, dat kan. In het hoofdmenu klik je op 'Voor organisaties'. Daar lees je hoe je extra vrijwilligers kunt vinden voor jouw project.

Organisaties kunnen zich aanmelden op de website van het Oranje Fonds. Ga daar naar Mijn Oranje Fonds en registreer jouw organisatie. Geregistreerde organisaties kunnen projecten aanmelden als een maatjesproject.

In het zoekresultaat zie je ook organisaties die dichtbij jouw woonplaats actief zijn. Het is namelijk heel goed mogelijk dat maatjesprojecten in bijvoorbeeld Eindhoven ook deelnemers hebben in Veldhoven of Helmond. Neem in dit geval contact op met de coördinator van een project om jouw mogelijkheden te bespreken.

Heeft er binnen één of twee weken nog niemand van de organisatie gereageerd op jouw inschrijving? Neem dan contact op met de organisatie of zoek een ander passend project in je buurt. Je ontvangt deze contactgegevens per mail nadat je je hebt aangemeld via deze website.

We gaan natuurlijk zorgvuldig om met jouw persoonsgegevens. Door je deelname aan Maatjes Gezocht geef je alleen toestemming dat het Oranje Fonds je interesse doorgeeft aan de gekozen organisatie. Dan kunnen zij contact met je opnemen.

Je gegevens worden niet verstrekt aan anderen. Meer weten? We leggen ons privacybeleid graag uit. 

De projecten in de databank zijn niet allemaal bij ons bekend. Het Oranje Fonds zorgt voor de kennismaking tussen vrijwilliger en het maatjesproject, maar geeft geen garanties over de kwaliteit van de organisaties. Alle aangesloten organisaties zijn uiteraard wel betrouwbaar.

Maatjes Gezocht is een campagne waarmee het Oranje Fonds mensen wil bewegen om vrijwilligerswerk te doen voor iemand die dat nodig heeft. Door maatje te worden. We ondersteunen met deze campagne maatjesprojecten in het hele land bij het vinden van vrijwilligers. Een maatje wordt ook wel coach of mentor genoemd.

Het Oranje Fonds steunt maatjesprojecten het hele jaar door met geld, kennis en aandacht. Als grootste sociale fonds van Nederland versterken we duurzame projecten en organisaties die maatschappelijk verbinden. Voor maatjesprojecten verbinden we mensen en projecten met elkaar. Wij bemiddelen niet en zijn dus ook geen aanspreekpunt. Kijk voor meer informatie op www.oranjefonds.nl.