Veelgestelde vragen

Het Oranje Fonds steunt maatjesprojecten het hele jaar door met geld, kennis en aandacht. Als grootste sociale fonds van Nederland versterken we duurzame projecten en organisaties die maatschappelijk verbinden. Voor maatjesprojecten brengen we mensen en projecten met elkaar samen. Wij bemiddelen niet en zijn dus ook geen aanspreekpunt. Kijk voor meer informatie op www.oranjefonds.nl.

Maatjes laten mensen die tijdelijk extra aandacht nodig hebben, weten dat ze ertoe doen. Als betrokken vrijwilliger staan ze voor de ander klaar. Door de regelmatige ontmoetingen ontstaat er vanzelf een bijzondere band. En verrijken ze elkaars leven. Onder maatjesprojecten vallen alle initiatieven waarbij een vrijwilliger als coach, buddy, mentor of maatje een-op-een wordt gekoppeld aan iemand die even wat ondersteuning, aandacht of begeleiding nodig heeft. Het Oranje Fonds laat op deze site zien welke maatjesprojecten vrijwilligers zoeken.

Een maatje voorkomt of doorbreekt een sociaal isolement, bijvoorbeeld door iemand op weg te helpen met school, studie en/of werk. Of met het leven dat soms even niet lekker loopt. Door voor iemand tijd vrij te maken, laten een maatje de ander weten dat hij of zij ertoe doet. De maatjeskoppels hebben een bepaalde periode wekelijks of tweewekelijks contact. Belangrijk uitgangspunt is dat ze allebei plezier hebben en samen ontspannende, alledaagse dingen doen. 

Als je tijd en aandacht aan een ander wil besteden, dan ben je zeker geschikt als maatje. Je kunt goed luisteren en wil samen leuke dingen doen. Een uurtje koffiedrinken, samen wandelen of helpen met het leren van de Nederlandse taal doet er al toe. Er is altijd een maatjesproject dat bij jou past. Alle organisaties die met maatjes werken, hebben eigen selectiecriteria. Als jij je aanmeldt via deze website, vertelt het project dat je kiest of je als maatje aan de slag kan.

Er is altijd iemand die jouw hulp kan gebruiken. Het belangrijkste? De klik! Het maatjesproject koppelt je daarom zorgvuldig aan een hulpvrager en begeleidt de eerste ontmoeting. Ook is er vaak een proefperiode om zeker te weten dat het contact goed verloopt. Wil je meer hierover weten? Neem contact op met de coördinator van het project. Je ontvangt deze contactgegevens per mail nadat je je hebt aangemeld via deze website.

Veel maatjeskoppels ontmoeten elkaar wekelijks of twee keer in de week. Ze doen iets dat ze allebei leuk vinden: winkelen, wandelen, fietsen, film kijken, vissen, musea bezoeken of gewoon kletsen en koffiedrinken. Zo’n activiteit kan er voor iemand al heel veel toe doen. Een ander wil bijvoorbeeld hulp bij huiswerk, het leren van de taal of hulp bij de administratie.  

Hoelang je maatje bent, ligt aan het project dat je kiest. Het varieert van 3 maanden tot 2 jaar. De coördinator van het project kan jou precies vertellen hoelang jij iemands maatje bent. Natuurlijk kan je ook je wensen en/of mogelijkheden aan hem/haar doorgeven. 

Er zijn duizenden soorten maatjes en maatjesprojecten. En al die verschillende projecten hebben één overeenkomst: er vindt regelmatig een-op-eencontact plaats tussen een vrijwilliger en iemand die tijdelijk aandacht, ondersteuning of begeleiding kan gebruiken. Soms heet het een maatjesproject, maar er zijn ook vriendendiensten, buddyzorg, mentorprojecten of coachprojecten. Vaak verschillen ze van opzet, duur en doelgroep. Zo zijn er projecten speciaal voor scholieren en weer andere speciaal voor nieuwkomers.

Maatjes ontstonden halverwege de jaren tachtig, rond de uitbraak van de ziekte aids. Toen professionele gezondheidszorg aan aidspatiënten tekort schoot, sprongen vrienden en anderen in voor ondersteuning, psychosociale hulp of gewoon om iets leuks te doen. Deze ‘buddy’s’ stonden model voor de latere maatjesprojecten. Vanaf 2007 ondersteunen wij Maatjeswerk in Nederland. Meer informatie vind je hier.

Het Oranje Fonds steunt sociale initiatieven die mensen met elkaar verbinden. Het Oranje Fonds heeft geen vrijwilligersdatabank, maar je kunt je wel op verschillende manieren voor ons inzetten. Kijk op www.oranjefonds.nl/doemee.

Zoek je een maatje voor iemand? Dan ben je ook van harte welkom op deze site. Je vindt hier heel veel verschillende organisaties voor allerlei doelgroepen in het hele land. Vul het inschrijfformulier 'Ik zoek een maatje’ in. De organisatie kan dan precies vertellen of ze een vrijwilliger voor jouw hulpvrager hebben.

Jazeker! Klik in het hoofdmenu op 'Voor organisaties'. Daar staat hoe je jouw maatjesproject kunt aanmelden zodat jij extra vrijwilligers kunt vinden.

Ga naar de website van het Oranje Fonds en klik op ‘Mijn Oranje Fonds’. Daar registreer je jouw organisatie. Alleen geregistreerde organisaties kunnen projecten aanmelden als een maatjesproject.

In het zoekresultaat zie je ook organisaties die dichtbij jouw woonplaats actief zijn. Het is namelijk heel goed mogelijk dat maatjesprojecten in bijvoorbeeld Eindhoven ook deelnemers hebben in Veldhoven of Helmond. Neem in dit geval contact op met de coördinator van een project om jouw mogelijkheden te bespreken.

Heeft er binnen één of twee weken nog niemand van de organisatie gereageerd op jouw inschrijving? Neem dan contact op met de organisatie of zoek een ander passend project in je buurt. Je ontvangt deze contactgegevens per mail nadat je je hebt aangemeld via deze website.

We gaan natuurlijk zorgvuldig om met jouw persoonsgegevens. Door je deelname aan Maatjes Gezocht geef je alleen toestemming dat het Oranje Fonds je interesse doorgeeft aan de gekozen organisatie. Dan kunnen zij contact met je opnemen.

Je gegevens worden niet verstrekt aan anderen. Meer weten? We leggen ons privacybeleid graag uit. 

De projecten in de databank zijn niet allemaal bij ons bekend. Alle aangesloten organisaties zijn uiteraard betrouwbaar.

Maatjes Gezocht is een campagne waarmee het Oranje Fonds mensen wil stimuleren vrijwilligerswerk te doen voor iemand die dat nodig heeft. Door maatje te worden. We ondersteunen met deze campagne maatjesprojecten in het hele land bij het vinden van vrijwilligers.

Heb je een maatjesproject op onze site staan? Let op: dit kan ook ongewenste aandacht voor mensen genereren, met name als het bewoners van een woonzorgcentrum of een andere zorglocatie betreft.