Hoe word je maatje?

Vind het juiste maatjesproject

Als je iets wil doen voor een ander, kun je maatje worden. Maatjesprojecten lopen via organisaties die maatjesinitiatieven opstarten. Zij vormen het hart van ons werk. Hoe word je maatje? 

  • Vind op deze site een maatjesproject in de buurt dat jou aanspreekt. Wij zijn geen aanspreekpunt. Je benadert het maatjesproject dat het beste bij jou past.
  • Meld je aan. De organisatie van het project neemt contact op om jou met iemand te koppelen.
  • Als er een match is, ontmoet je deze persoon onder toezicht van een deskundig begeleider.
  • Klikt het? Gefeliciteerd! Je hebt jouw maatje gevonden!
Als je iemands maatje wordt, wordt iedereen daar beter van

Samen lachen

Bij maatjes staan menselijkheid en gelijkwaardigheid centraal. Het draait om persoonlijk contact. Samen lachen. Samen plezier hebben. Warmte, humor, aandacht, tijd, respect en begrip zijn dan ook belangrijk. Maatjes voelen zich allebei beter door hun wekelijkse, of tweewekelijkse ontmoetingen.

Vind een maatjesproject bij jou in de buurt.

Veelgestelde vragen

Aan wie word ik gekoppeld?

Het is belangrijk dat het tussen deelnemer en vrijwilliger klikt. Het maatjesproject koppelt je daarom zorgvuldig aan een hulpvrager en begeleidt de eerste ontmoeting. Ook is er vaak een proefperiode om zeker te weten dat het contact goed verloopt. Heb je meer vragen hierover? Neem contact op met de coördinator van het project. Je ontvangt deze contactgegevens per mail nadat je je hebt aangemeld via deze website.

Wat doen maatjes samen?

Veel maatjeskoppels ontmoeten elkaar wekelijks of twee keer in de week. De activiteiten variëren enorm. Van samen shoppen, wandelen, fietsen, film kijken, vissen, musea bezoeken, koffie drinken tot hulp bij huiswerk, taalles geven, hulp bij de boekhouding en nog veel meer.

Hoelang ben ik maatje?

Hoelang je maatje bent, ligt aan het project dat je kiest. Het varieert van 3 maanden tot 2 jaar. Voor vragen over de duur van maatje zijn, kan je contact opnemen met de coördinator van het project. Natuurlijk kan je ook je wensen en/of mogelijkheden aan hem/haar doorgeven.

Wat voor verschillende maatjesprojecten zijn er?

Er zijn duizenden soorten maatjes en maatjesprojecten. En al die verschillende projecten hebben als gemeenschappelijk kenmerk dat er regelmatig een-op-eencontact plaatsvindt tussen een vrijwilliger en iemand die tijdelijk aandacht, ondersteuning of begeleiding kan gebruiken. Soms heten de projecten maatjesproject, maar er zijn ook vriendendiensten, buddyzorg, mentorprojecten of coachprojecten. Vaak verschillen ze van opzet, duur en doelgroep. Zo zijn er projecten speciaal voor scholieren en weer andere speciaal voor nieuwkomers.

Hoelang bestaan er al maatjes?

Maatjes ontstonden halverwege de jaren tachtig, rond de uitbraak van de ziekte aids. Toen professionele gezondheidszorg aan aids-patiënten tekort schoot, sprongen vrienden en anderen in voor ondersteuning, psychosociale hulp of gewoon voor het ondernemen van een ontspannende activiteit. Deze ‘buddy’s’ hebben model gestaan voor veel maatjesprojecten die volgden. Vanaf 2007 ondersteunen wij Maatjeswerk in Nederland. Meer informatie vind je hier.