Hoe word je maatje?

Vind het juiste maatjesproject

Als je iets wil doen voor een ander, kun je maatje worden. Maatjesprojecten lopen via organisaties die maatjesinitiatieven opstarten. Zij vormen het hart van ons werk. Hoe word je maatje? 

  • Vind op deze site een maatjesproject in de buurt dat jou aanspreekt. Wij zijn geen aanspreekpunt. Je benadert het maatjesproject dat het beste bij jou past.
  • Meld je aan. De organisatie van het project neemt contact op om jou met iemand te koppelen.
  • Als er een match is, ontmoet je deze persoon onder toezicht van een deskundig begeleider.
  • Klikt het? Gefeliciteerd! Je hebt jouw maatje gevonden!
Als je iemands maatje wordt, wordt iedereen daar beter van

Samen lachen

Bij maatjes staan menselijkheid en gelijkwaardigheid centraal. Het draait om persoonlijk contact. Samen lachen. Samen plezier hebben. Warmte, humor, aandacht, tijd, respect en begrip zijn dan ook belangrijk. Maatjes voelen zich allebei beter door hun wekelijkse, of tweewekelijkse ontmoetingen.

Vind een maatjesproject bij jou in de buurt.

Veelgestelde vragen

Wat is een maatje?

Maatjes zijn betrokken vrijwilligers die tijdelijk het leven van een ander verrijken. Maatje is een verzamelnaam voor alle initiatieven waarbij een vrijwilliger als coach, mentor of maatje een-op-een wordt gekoppeld aan iemand die even wat extra aandacht, ondersteuning of begeleiding nodig heeft.

Wat doet een maatje?

Een maatje voorkomt of doorbreekt een sociaal isolement, bijvoorbeeld door iemand op weg te helpen met school, studie en/of werk. Of met het leven dat soms even niet lekker loopt. Maatjes hebben een bepaalde periode wekelijks of tweewekelijks contact. Belangrijk uitgangspunt is dat beide partijen plezier hebben en samen ontspannende, alledaagse dingen doen.

Ben ik geschikt als maatje?

Als je goed kunt luisteren en het leuk vindt om samen ontspannende, alledaagse dingen te doen, ben je geschikt als maatje. En er is altijd een maatjesproject dat bij je past. Alle organisaties die met maatjes werken, hebben eigen selectiecriteria. Dus als je je aanmeldt via deze website, hoor je van het project dat je kiest of je daar vrijwilliger kan worden.

Aan wie word ik gekoppeld?

Het is belangrijk dat het tussen deelnemer en vrijwilliger klikt. Het maatjesproject koppelt je daarom zorgvuldig aan een hulpvrager en begeleidt de eerste ontmoeting. Ook is er vaak een proefperiode om zeker te weten dat het contact goed verloopt. Heb je meer vragen hierover? Neem contact op met de coördinator van het project. Je ontvangt deze contactgegevens per mail nadat je je hebt aangemeld via deze website.

Wat doen maatjes samen?

Veel maatjeskoppels ontmoeten elkaar wekelijks of twee keer in de week. De activiteiten variëren enorm. Van samen shoppen, wandelen, fietsen, film kijken, vissen, musea bezoeken, koffie drinken tot hulp bij huiswerk, taalles geven, hulp bij de boekhouding en nog veel meer.