Hoe word je maatje?

Vind het juiste maatjesproject

Als je iets wil doen voor een ander, kun je maatje worden. Het Oranje Fonds mobiliseert mensen zodat zij zich inzetten voor een ander, want iedereen doet ertoe. Door deze website verbinden we deze mensen (maatjes) met maatjesprojecten. Deze projecten worden door lokale organisaties uitgevoerd voor mensen die op zoek naar een maatje

Organisaties in heel het land brengen met maatjesprojecten mensen bij elkaar. Hoe word je maatje? 

  • Vind op deze site een maatjesproject in de buurt dat jou aanspreekt. Je benadert het maatjesproject dat het beste bij jou past.
  • Meld je aan. De organisatie van het project neemt contact op om jou met iemand te koppelen.
  • Als er een match is, ontmoet je deze persoon onder toezicht van een deskundig begeleider.
  • Klikt het? Gefeliciteerd! Je hebt jouw maatje gevonden!
Als je als maatje iemand anders leven leuker kan maken, wordt je eigen leven ook leuker

Samen lachen

Samen lachen. Samen plezier hebben. Dat doet ertoe. Bij maatjeskoppels draait het dan ook om persoonlijk contact. En om gelijkwaardigheid, respect en begrip. Door maatje te zijn, maak je het leven van een ander en van jezelf leuker. Zoek snel een maatjesproject bij jou in de buurt!

Veelgestelde vragen

Het Oranje Fonds steunt maatjesprojecten het hele jaar door met geld, kennis en aandacht. Als grootste sociale fonds van Nederland versterken we duurzame projecten en organisaties die maatschappelijk verbinden. Voor maatjesprojecten brengen we mensen en projecten met elkaar samen. Wij bemiddelen niet en zijn dus ook geen aanspreekpunt. Kijk voor meer informatie op www.oranjefonds.nl.

Daarnaast faciliteert het Oranje Fonds met name organisaties die maatjes zoeken èn mensen die zich in willen zetten. Het Fonds heeft zelf geen bestand met vrijwilligers die ingezet kunnen worden als maatje, wij faciliteren alleen de website waar organisaties hun maatjesprojecten op kunnen zetten.

De lokale organisatie die het maatjesproject heeft opgezet maakt de koppeling op basis van hun kennis en kunde, daar bemoeit het Oranje Fonds zich niet mee. Soms is het maatjesproject bijvoorbeeld voor een bepaalde groep mensen opgezet, dit kan ervoor zorgen dat een maatje niet wordt gekoppeld. Daarnaast zijn er ook andere afwegingen waardoor een koppeling niet plaatsvindt. De koppeling is afhankelijk van of er een goede match is tussen hulpvrager en maatje. Zonder ‘klik’ werkt het niet.

Veel maatjeskoppels ontmoeten elkaar wekelijks of twee keer in de week. Ze doen iets dat ze allebei leuk vinden: winkelen, wandelen, fietsen, film kijken, vissen, musea bezoeken of gewoon kletsen en koffiedrinken. Zo’n activiteit kan er voor iemand al heel veel toe doen. Een ander wil bijvoorbeeld hulp bij huiswerk, het leren van de taal of hulp bij de administratie.  

Hoelang je maatje bent, ligt aan het project dat je kiest. Het varieert van 3 maanden tot 2 jaar. De coördinator van het project kan jou precies vertellen hoelang jij iemands maatje bent. Natuurlijk kan je ook je wensen en/of mogelijkheden aan hem/haar doorgeven. 

Er zijn duizenden soorten maatjes en maatjesprojecten. En al die verschillende projecten hebben één overeenkomst: er vindt regelmatig een-op-eencontact plaats tussen een vrijwilliger en iemand die tijdelijk aandacht, ondersteuning of begeleiding kan gebruiken. Soms heet het een maatjesproject, maar er zijn ook vriendendiensten, buddyzorg, mentorprojecten of coachprojecten. Vaak verschillen ze van opzet, duur en doelgroep. Zo zijn er projecten speciaal voor scholieren en weer andere speciaal voor nieuwkomers.

Maatjes ontstonden halverwege de jaren tachtig, rond de uitbraak van de ziekte aids. Toen professionele gezondheidszorg aan aidspatiënten tekort schoot, sprongen vrienden en anderen in voor ondersteuning, psychosociale hulp of gewoon om iets leuks te doen. Deze ‘buddy’s’ stonden model voor de latere maatjesprojecten. Vanaf 2007 ondersteunen wij Maatjeswerk in Nederland. Meer informatie vind je hier.

Vind een maatjesproject bij jou in de buurt.