Bekijk alle projecten in "HEERLEN"

Sociaal Maatje

Organisatie
Sociaal Maatje Heerlen
Soort project
Maatjes
Buddy
Overig
Tijdsbesteding in uren per week
1
Gemeente
HEERLEN
Leeftijd doelgroep
Jongeren
Volwassen
Ouderen

Heb je behoefte aan wat meer gezelligheid in je week, of zit je plotseling met een praktisch probleem en weet je niet aan wie je hulp moet vragen? Dan is Sociaal Maatje misschien iets voor jou.
Met welke vragen kun je je aanmelden bij Sociaal Maatje?
- Door verschillende omstandigheden kan het gebeuren dat je een dagelijkse taak, die normaal gesproken misschien geen probleem was, plots niet kan doen. Denk bijvoorbeeld aan coronamaatregelen of een fysieke belemmering zoals ziekte of een been in het gips. In dat geval kunnen wij een oproep plaatsen om te zien of er iemand in de buurt in staat is om te hulp te schieten. Wellicht kan een buur bijvoorbeeld de hond uitlaten, een boodschap halen of een maaltijd langsbrengen. Houdt er wel rekening mee dat deze vriendelijke buur misschien enkel eenmalig of voor korte tijd in staat is om deze hulp te bieden.
- Misschien heb je behoefte aan meer sociaal contact of leuke activiteiten. Soms kan het dan helpen als er iemand is die jou over deze drempel heen helpt. Een Sociaal Maatje kan met jou meekijken naar wat er allemaal te doen is bij jou in de buurt en een keer mee gaan naar deze activiteit. Ook is het mogelijk om zelf een Sociaal Maatje te worden. Je kunt dan met iemand die zelf ook meer behoefte heeft aan af en toe een praatje, af en toe een wandeling gaan maken of een kop koffie drinken. De band die je met iemand aangaat is altijd gebaseerd op of er een klik is en wat jij en de ander zelf wilt.

Een Sociaal Maatje kan verschillende activiteiten doen. Het is vooral belangrijk is dat je iets doet wat je zelf leuk vind. Door een Sociaal Maatje te zijn help je dus niet alleen een ander, ook wordt jouw eigen leven er leuker van!
De soort activiteiten die je als Sociaal Maatje kunt doen categoriseren we in twee soorten:
- Directe, praktische hulp bieden: Je kunt af en toe te hulp schieten wanneer je hier tijd voor hebt. Denk bijvoorbeeld aan een keer boodschappen doen of de hond uitlaten voor iemand die dit door ziekte of omstandigheden eventjes zelf niet kan. Andere voorbeelden zijn iemand een lift geven, een klein klusje in huis opknappen, een extra portie eten koken en deze langsbrengen. Je kunt bijvoorbeeld via een appgroep zelfstandig reageren op de directe hulpvragen. Daarnaast zijn er ook eens in de zoveel tijd, zoals rondom feestdagen, eenmalige activiteiten die wij organiseren. Ook hierbij is het mogelijk om eenmalig een handje te helpen in de organisatie.
- Structureel gekoppeld worden aan een persoon of regelmatige activiteit: Wij stellen jou voor aan iemand die behoefte heeft om vaker met iemand contact te hebben. Je gaat dan met deze persoon samen een sociale activiteit ondernemen. Denk bijvoorbeeld aan koffie drinken, wandelen, begeleiding bij boodschappen doen, samen naar een buurtpunt. Je hebt zelf in de hand hoe lang je dit wilt doen. Als er een fijne klik is kun je er voor kiezen om regelmatig met de persoon af te spreken. Maar het is ook mogelijk deze persoon te helpen met diens sociale netwerk te verbreden. Dit kan bijvoorbeeld door te kijken naar welke activiteiten er in de buurt georganiseerd worden en een paar keer ter begeleiding mee te gaan. Daarnaast zijn we ook opzoek naar vrijwilligers die voor langere periode bijvoorbeeld willen helpen met activiteiten zoals het updaten van onze social media of het ophalen en bezorgen van lieve post..

Omschrijving activiteit
Sociaal Maatje heeft als doel om op een luchtige, laagdrempelige manier eenzaamheid te bestrijden. Doordat Maatjes een activiteit uitvoeren die ze zelf leuk vinden, kunnen zij een ander makkelijk helpen. Zowel praktische hulpvragen kunnen beantwoord worden, als ook een vraag om sociaal contact. Bij de hulpvragen staat de oorzaak van het ontbreken van een sociaal vangnet centraal.

Ik wil een maatje worden

Bedankt, je hulp is hier bijzonder welkom! Vul je e-mailadres in en klik op aanmelden. Vul dan het aanmeldingsformulier in en de organisatie neemt zo snel mogelijk contact met je op. Zij bespreken graag je mogelijkheden om iemand op maat te vinden.