Bekijk alle projecten in "ROTTERDAM"

Mentoren gezocht voor kwetsbare kinderen en jongeren in Rotterdam

Organisatie
Big Brothers Big Sisters of Rotterdam
Soort project
Mentor
Tijdsbesteding in uren per week
4
Gemeente
ROTTERDAM
Leeftijd doelgroep
Kinderen
Jongeren

Met een beetje tijd en aandacht kun jij de kansen van een kwetsbare jongere vergroten! Als Big Brother/Sister word je gematcht aan een kind of jongere met wie je wekelijks afspreekt en een mentorrelatie opbouwt. Met jouw gerichte aandacht en door het delen van jouw kennis en ervaring draag je bij aan het zelfvertrouwen, de zelfredzaamheid en de sociale vaardigheden van de jongere. Wat jullie samen doen bepalen jullie helemaal zelf. Samen sporten, een spelletje doen, naar een museum, huiswerk maken, knutselen, buitenspelen of gewoon kletsen. Het kind kan even op adem komen en ontdekt nieuwe dingen: zijn/haar wereld wordt groter! Je inspireert jouw Little Brother/Sister het beste uit zichzelf te halen. Voor zowel de mentor als de jongere een bijzondere ervaring!

Wij zijn op zoek naar enthousiaste vrijwilligers (minimaal 21 jaar) die het leuk vinden om tenminste 1 jaar, één dagdeel per week, door te brengen met een 'Little Brother' of 'Little Sister'. Op dit moment zijn we op zoek voor kinderen/jongeren die wonen in verschillende wijken van Rotterdam en Capelle a/d IJssel.
Wij bieden training vooraf (1 avond), intensieve begeleiding gedurende de match, een Rotterdampas, kortingen/vrijkaarten, thema-avonden en workshops.

De kinderen/jongeren die bij BBBS aangemeld kunnen worden zijn tussen de 5 en 18 jaar en leven in een kwetsbare en/of risicovolle situatie. Zij komen veelal uit eenoudergezinnen, waar de omstandigheden meestal een beetje tegenzitten.
Indicaties van (beginnend) probleemgedrag kunnen aanwezig zijn. BBBSR richt zich hierbij op zichtbare gedragingen en niet op de analyse van onderliggende problemen. Voorbeelden van kinderen en jongeren die tot de doelgroep van BBBSR horen zijn kinderen/jongeren met:
een laag gevoel van eigenwaarde, behoefte aan informele ondersteuning anders dan of naast professionele hulpverlening, problemen op school/schoolverzuim (zij willen gemotiveerd en gestimuleerd worden om dit tegen te gaan c.q. hanteerbaar te maken), ruzie of omgangsproblemen met ouder(s) (zij willen soms hun verhaal hierover ergens anders kwijt),
het niet kunnen omgaan met vrije tijd (zij zijn op zoek naar een actieve en leuke vrije tijdsbesteding), weinig tot geen sociale contacten (een sociaal netwerk willen opbouwen
problemen in omgang met anderen c.q. daar anders mee willen leren omgaan), detentie van (een van de) ouders, problemen op het gebied van pesten (zowel pesten als gepest worden), langdurige ziekte van een gezinslid, een taalachterstand

Een aantal kinderen en jongeren komt niet in aanmerking voor een match. De problemen die zulke kinderen en jongeren hebben, zijn dan van dusdanige aard dat zij buiten de competentie van de vrijwilliger/mentor vallen om daar op een verantwoorde manier mee om te kunnen gaan.

De contra-indicaties op grond waarvan BBBSR een kind of jongere niet opneemt, zijn de volgende:
Alcohol of drugs problematiek
Zwaar crimineel gedrag
Geen vaste woon- of verblijfplaats
Motorische handicap
Verstandelijke handicap
Psychiatrische problematiek
Gedragsstoornis
Autisme spectrum stoornis

Omschrijving activiteit
Big Brothers Big Sisters zet zich sinds 1997 in voor kwetsbare kinderen van 5 tot 18 jaar in Rotterdam die om uiteenlopende redenen wat extra persoonlijke aandacht en een positief rolmodel kunnen gebruiken. Dit doen wij samen met zo'n 130 vrijwilligers. Als vrijwilliger spreek je als Big Brother of Sister wekelijks af met je “Little” om samen wat leuks te ondernemen. Zo’n wekelijks moment is van grote waarde voor deze kinderen; even op adem komen, nieuwe dingen ontdekken en door dat beetje extra aandacht neemt vaak ook het zelfvertrouwen toe.

Ja, hier wil ik maatje worden

Bedankt, je hulp is hier bijzonder welkom! Vul je e-mailadres in en klik op aanmelden. Vul dan het aanmeldingsformulier in en de organisatie neemt zo snel mogelijk contact met je op. Zij bespreken graag je mogelijkheden om iemand op maat te vinden.

Ik zoek een maatje

Vul je e-mailadres in en klik op aanmelden. Vul daarna het aanmeldingsformulier in en de organisatie neemt zo snel mogelijk contact met je op. Zij bespreken graag je mogelijkheden om een maatje op maat te vinden.