Bekijk alle projecten in "LEEUWARDEN"

Home-Start

Organisatie
Humanitas
Soort project
Overig
Tijdsbesteding in uren per week
4
Gemeente
LEEUWARDEN
Leeftijd doelgroep
Kinderen
Volwassen

Home-Start is een opvoedondersteuningsprogramma die door middel van vrijwilligers lichte opvoedondersteuning biedt aan gezinnen die tijdelijk uit balans zijn. Door middel van deze ondersteuning wil men:
- voorkomen dat alledaagse problemen uitgroeien tot ernstige en langdurige problemen
- het zelfvertrouwen van ouders vergroten
- het sociale netwerk van ouders versterken
- gezinnen aanmoedigen om efficiënt gebruik te maken van beschikbare diensten en voorzieningen
De ondersteuning heeft een duur van 1 tot 1,5 jaar.

Als vrijwilliger ondersteun je wekelijks voor een paar uurtjes een gezin door: te luisteren, te ondersteunen bij praktische zaken, spelen met de kinderen, helpen met wegwijs worden in de woonplaats en versterken van het netwerk van het gezin. Kortom, een steuntje in de rug geven aan ouders waar dat nodig is. Op een ongedwongen manier komen opvoedvragen aan de orde. Je kijkt vooral naar de dingen die goed gaan. Door jouw aanwezigheid en inbreng krijgen ouders en kinderen weer meer zelfvertrouwen, wordt het gezelliger en komt er meer rust in het gezin!
Een vereiste is dat de vrijwilliger zelf opvoeder is (geweest) of ervaring heeft met opvoeden, om zo vanuit eigen (opvoed)ervaring het gezin te kunnen steunen en weer in hun kracht te zetten.
Voordat je aan de slag gaat krijg je een training aangeboden en wordt er een VOG voor je aangevraagd.
Je krijgt reiskostenvergoeding..

Omschrijving activiteit
Home-Start is een wereldwijd project. In Nederland wordt het inmiddels bijna 30 jaar aangeboden en op dit moment al in 161 gemeenten. Ervaren en getrainde vrijwilligers geven ondersteuning aan gezinnen met lichte, alledaagse opvoedvragen. Gezinnen geven aan waar ze steun bij zouden willen ontvangen, vrijwilligers sluiten bij deze vraag aan. In Nederland worden op dit moment 3800 gezinnen wekelijks voor een aantal uren ondersteunt door een vrijwilliger.

Ik wil een maatje worden

Bedankt, je hulp is hier bijzonder welkom! Vul je e-mailadres in en klik op aanmelden. Vul dan het aanmeldingsformulier in en de organisatie neemt zo snel mogelijk contact met je op. Zij bespreken graag je mogelijkheden om iemand op maat te vinden.