BegeleidingsMaatje
Kom ik in aanmerking voor een BegeleidingsMaatje?
Kamp jij met burn-outklachten of heb je een depressie? Kun je prikkels moeilijk verwerken, heb je moeite met het aanbrengen van structuur of ben je angstig? Dan is een BegeleidingsMaatje misschien iets voor jou. Een BegeleidingsMaatje is er voor mensen die zelfstandig wonen in Eindhoven en professionele hulp krijgen. Wat je nog zoekt is iemand met een luisterend oor en om leuke dingen mee te doen.
Het leven is niet altijd even makkelijk. Een BegeleidingsMaatje biedt begeleiding aan inwoners met psychosociale of psychiatrische problematiek die hen beperkt in het dagelijkse leven. Tevens hebben deze inwoners vaak een klein of niet inzetbaar netwerk. Naast begeleiden, ga je samen ook leuke dingen ondernemen, zodat inwoners die een moeilijke tijd doormaken (b.v. rouwproces, eenzaamheid, psychische klachten, relatie- of gezinsproblemen) even kunnen ontspannen en tijdelijk op iemand kunnen 'leunen'. Je bent er als maatje dus voor de leuke en de moeilijke momenten.
Binnen het project Begeleidingsmaatje zijn er verschillende mogelijkheden om als maatje aan de slag te gaan. Als Maatje kan je helpen bij:
– Structuur aanleren (Begeleidingsmaatje)
– Opruimvragen (Opruimmaatje)
– Activering/daginvulling (Begeleidingsmaatje)
– Netwerkopbouw (Begeleidingsmaatje)
– Luisterend oor/ gezelschap (Steunmaatje)
Voor dit werk komt niet iedereen in aanmerking: het is belangrijk dat je affiniteit hebt met mensen die met psychosociale en/of psychiatrische problemen kampen. Verder is het voor dit intensieve vrijwilligerswerk heel belangrijk dat je stevig in je schoenen staat, geduldig en sociaal vaardig bent en mensen kan motiveren.
Als Begeleidingsmaatje:
- heb je affiniteit met mensen die psychosociale en/of psychiatrische problemen hebben;
- ben je stabiel, geduldig en sociaal vaardig;
- kun je mensen activeren en motiveren;
- ben je voor enige tijd 1 of 2 uur per week of per twee weken inzetbaar.
Natuurlijk sturen wij je niet zomaar naar een hulpvrager. Je krijgt van ons een goede training om BegeleidingsMaatje te worden. Je krijgt ondersteuning van de Vrijwillige Hulpdienst en er is altijd een professionele coördinator beschikbaar om op terug te vallen bij vragen of moeilijkheden. Verder kunnen al onze Maatjes rekenen op relevante trainings- en intervisiebijeenkomsten, (reis)kostenvergoeding en een WA- en ongevallenverzekering. Ook organiseren we jaarlijks leuke uitjes en (thema-)bijeenkomsten.