Gewoon even langs gaan, koffie drinken, een praatje maken, kan al zo’n verschil maken.

Het verhaal van Willem en Ruud

Ruud is 70 jaar en woont in een zorginstelling in Nijmegen. Met wat begeleiding redt hij zichzelf prima. Door een herseninfarct heeft hij namelijk moeite ‘met alles’, zoals hij het zelf zegt. Zo is praten wat lastiger geworden. Vanwege zijn halfzijdige verlamming verplaatst Ruud zichzelf vooral in een rolstoel. Dit om ongelukken te voorkomen, mocht hij uit balans raken. Daarnaast is Ruud tegenwoordig veel sneller uitgeput. Omdat hij niet alleen de deur meer uit kan en zich soms wat eenzaam voelt, zocht hij via IrisZorg De Hulsen een maatje. 

De 23-jarige Willem is een vlotte student Maatschappelijk werk en Dienstverlening. Hij gaat graag uit, geniet van het studentenleven, maar ook van het helpen van anderen. Vandaar zijn studiekeuze. Voor zijn verplichte maatschappelijke stage werd Willem gekoppeld aan Ruud. Er was gelijk een klik tussen de twee. Het zal je niet verbazen dat Willem ook na zijn stage één keer in de twee weken met Ruud is blijven afspreken. Dan gaan ze samen naar de bioscoop, drinken ze wat op een terras, verkennen de stad of bezoeken musea. Ze hebben zelfs samen een concert van de Dutch Eagles bezocht.

Ruud is enorm blij dat Willem na zijn stage niet meer is weggegaan. Als Willem er niet was geweest, had hij veel minder van de buitenwereld gezien. Daarvoor is hij Willem erg dankbaar. Ruud heeft twee zoons, maar die hebben niet altijd tijd. Willem is daarom als een derde zoon voor Ruud. Ondanks het hoge leeftijdsverschil zijn de mannen dikke maatjes geworden. Of zoals Willem zegt: “We hebben het gewoon echt gezellig met elkaar.”