Sjaak is nog net geen onderdeel van mijn familie, maar het gaat wel die kant op.

Het verhaal van de muziekmaatjes Sjaak en Dick

Sjaak (50) heeft een lichtverstandelijke beperking. Door zijn autisme en ADHD is het soms wat lastiger om goed met hem te communiceren. Vorig jaar deed Sjaak in Maatjes Gezocht een oproepje voor een maatje. Zijn wens? Dolgraag samen met iemand naar muziek luisteren, onder het genot van een kopje thee. Vol trots liet Sjaak zijn filmpje zien aan de vrijwilligers van het koor waarin hij zingt. 

Dick (58) is één van die vrijwilligers van het koor van Stichting Prisma. Hij heeft altijd iets voor zijn medemens over, ondanks dat hij in januari zelf ernstig ziek werd. Gelukkig ziet zijn situatie er op dit moment positief uit en is hij weer lekker aan het werk. Toen Dick de oproep van Sjaak zag, dacht hij: waarom meld ik me niet aan?

De mannen zijn nu een jaar maatjes. Hechte maatjes. Al vind Dick dat het woord ‘maatje’ de lading niet helemaal dekt. “Het is wel meer dan dat. Sjaak is nog net geen onderdeel van mijn familie, maar het gaat wel die kant op.” 

Dat het zo klikt tussen de twee, zie je duidelijk op de momenten dat ze samen zijn. Sjaak wordt rustiger dankzij Dick, terwijl Dick op zijn beurt enorm veel plezier beleeft aan de goedlachse Sjaak. Ze maken regelmatig een wandeling of een fietstocht en eten pannenkoeken die de vrouw van Dick dan klaarmaakt, maar ze genieten nog het meest tijdens hun gedeelde passie: zingen. 

Volgens Wendy Lof, de persoonlijke begeleider van Sjaak, is Dick de perfecte match: “Hij is alles wat ik zocht voor Sjaak. Hij heeft het geduld en weet hem gerust te stellen. Sjaak is altijd enthousiast en Dick juist rustig en bescheiden, dus ze vullen elkaar mooi aan. En dan zingt hij ook nog eens, beter kan niet. Een fantastisch stel!” 

Dick heeft mooie woorden over voor zijn band met Sjaak. “Hij is altijd zo vrolijk. Dan is het gewoon leuk om met zo iemand dingen te ondernemen. Het gaat dan wel om Sjaak, maar ik moet er ook wat aan hebben. Als hij het naar z’n zin heeft, haal ik daar weer voldoening uit. Ik kom uit een grote, hechte familie en dat gun ik iedereen, dus ook hem.”