Het geeft me een goed gevoel dat ik haar kan helpen

Het verhaal van Shamira & Anne

De Hindoestaanse Shamira (30) heeft een heftige tijd achter de rug. Twee jaar lang had ze een relatie met een man die zijn handen niet thuis kon houden. Op een avond escaleerde alles en werd Shamira overal toegetakeld. Blauwe plekken over haar hele lichaam, een hersenschudding en een opgezwollen gezicht met twee blauwe ogen. De politie kwam ter plaatse en nam haar mee.

Shamira kwam terecht in een Blijf Van Mijn Lijf Huis. Ze kreeg slachtofferhulp en ging in therapie, maar sloot zich tegelijkertijd af van haar omgeving. Ze wilde niemand meer om haar heen, ook haar familie niet. “Door wat ik heb meegemaakt kijk ik anders naar mensen en naar mijn familie. Ze zijn heel erg met zichzelf bezig, vind ik.”

Haar maatschappelijk werker bood aan om een maatje voor Shamira te zoeken. Dat werd Anne (36). Zij wilde mensen leren kennen in Den Haag, waar ze net was gekomen wonen. Ze ging op zoek naar een maatjesproject en kwam Stek Den Haag tegen. Anne werkt met slachtoffers van mensenhandel. Ook dat zijn mensen die vaak geïsoleerd raken. Vanaf het moment dat ze werd gekoppeld aan Shamira, klikte het.

De twee zien elkaar om de twee weken. Dan gaan ze naar het park, een eindje fietsen of lekker uiteten. Of ze voeren een goed gesprek onder het genot van een wijntje. Shamira vindt het fijn dat ze met Anne over haar werk en haar leven kan praten. Over dingen die voor haar op dat moment belangrijk zijn. En… er zijn zelfs vage plannen om met z’n tweeën de trein naar Parijs te pakken!

Shamira vindt het heel gezellig met Anne en is blij dat ze haar verhaal kwijt kan. Toch vindt ze het ergens ook wel jammer dat dit niet met haar eigen familie kan. “Ik heb weinig contact met mijn zusje, die leeft een beetje in haar eigen wereld. De dingen die ik met Anne doe, zou ik ook graag met haar doen.” Dat neemt niet weg dat ze ontzettend blij is met Anne als haar maatje.

“Ik vind het heel leuk”, zegt Anne op haar beurt. “Zij is totaal anders dan ik en ik zie dit echt als een kans om contact te krijgen met andere mensen. En het geeft me een goed gevoel dat ik haar kan helpen.”