Ik was nieuw in Nederland en Marc heeft mij geholpen mijn weg hier te vinden.

Het verhaal van Muhammed Ali en Marc

Muhammed Ali is 18 jaar. Bijna 4 jaar geleden is hij in zijn eentje vanuit Syrië naar Nederland gevlucht. Hij staat er hier helemaal alleen voor. Maar het gaat gelukkig goed met Muhammed Ali. Hij heeft inmiddels een verblijfsvergunning en woont in een studentenhuis in Zutphen. Want hij volgt ook een opleiding aan het ROC. Op dit moment loopt hij stage. Om zijn huur te betalen, wast hij af in een restaurant.

Marc is 45 en sociaal projectleider bij een gemeente. Hij zit in het bestuur van Buddy to Buddy. Via die weg is hij anderhalf jaar geleden maatjes geworden met Muhammed Ali. De mannen zien elkaar zeker twee keer in de week en soms nog wel vaker. Muhammed Ali loopt eigenlijk in en uit bij Marc en zijn gezin. Marc helpt Muhammed Ali regelmatig met schoolwerk en heeft ook geholpen met het vinden van een woning. Soms drinken ze samen wat in de stad of eet Muhammed Ali thuis mee.

De band tussen de mannen is heel sterk. Ze hebben samen al het nodige meegemaakt. Toen ze nog maar net maatjes waren, is het oude dorp van Muhammed Ali in Syrië gebombardeerd en zijn dertien van zijn familieleden omgekomen. ‘De weg die hij heeft moeten maken en de enorme drive die hij heeft om hier een leven op te bouwen, is zo bewonderenswaardig’, zegt Marc. Hij is ontzettend gehecht geraakt aan Muhammed Ali. Dat is andersom niet minder. Muhammed Ali beschouwt Marc en zijn gezin als zijn familie.