Ik kan haar echt vertrouwen, dat is zo fijn

Het verhaal van Jonathan & Marline

Nadat de 22-jarige Jonathan alles in Venezuela achterliet om een betere toekomst op te bouwen in Nederland, werd hij opgevangen in het AZC. Daar kreeg hij taalles van Marline (55). Maar doordat de twee zo goed klikken, werd ze meer dan dat: een maatje. Ze hielp hem met het regelen van een studie en met integreren. Mede dankzij haar heeft hij hier helemaal zijn draai gevonden.

Jonathan is sportief, hij danst één keer per week en doet twee keer in de week aan schermen.  Doordeweeks volgt hij een businessprogramma aan de Universiteit van Amsterdam. Marline heeft hem niet alleen geholpen met de Nederlandse taal, ook om aangenomen te worden aan de UvA.

Nu zien Jonathan en Marline elkaar ongeveer eens in de twee weken. Dan spreken ze ergens af in het centrum van Arnhem voor een hapje en een drankje. Marline begeleidt Jonathan officieel niet meer, maar ze helpt hem nog wel met praktische zaken en biedt een luisterend oor als hij wil praten over dingen die hij lastig vindt, zoals zijn procedure. Jonathan heeft onlangs te horen gekregen dat hij volgend jaar waarschijnlijk terug moet naar Venezuela.

“Hij was erg verdrietig op dat moment”, vertelt Marline. “Hoewel hij zich dan terugtrekt, kan ik wel die moederrol spelen en me over hem ontfermen. Het is heerlijk om hem te helpen en het resultaat daarvan te zien.” Bovendien inspireert Jonathan haar enorm: “Het is zo’n sterke jongen. Hij is super positief en neemt iedereen op sleeptouw. Ik vind het heel fijn dat ik er voor hem kan zijn als het wat minder gaat.”

Jonathan beschouwt Marline op zijn beurt als een vriendin: “Ik kan haar echt vertrouwen. Dat is fijn als je mensen nog niet goed kent. Ze is iemand die mij kan helpen en een luisterend oor biedt als ik dat nodig heb.”