Ik zoek een maatje om te helpen met mijn Nederlands

Het verhaal van Haitham

De intelligente en charismatische Haitham is in april 2014 gevlucht uit Damascus, Syrië Hij woont hier nu bijna drie jaar. Net als andere Syrische vluchtelingen heeft hij een lange tocht afgelegd om in Nederland te komen. Hij kwam alleen naar Nederland en een jaar later, in april 2015, mocht zijn gezin over komen,  bestaande uit zijn vrouw, zoontje van 5 jaar en dochter van 9 jaar.

In Syrië was Haitham advocaat met een internationaal . Echter door de taalbarrière en andere diploma-eisen kan hij hier zijn beroep als advocaat niet uitvoeren. Daarom zou hij dolgraag een assistent van een advocaat worden door hiervoor nogmaals een universitaire studie te volgen. Maar daarvoor zal hij zijn Nederlandse taal moeten verbeteren en daar zoekt hij nu een Maatje voor. Hij gaat al naar een taalschool maar zoekt buiten schooltijd om een maatje met wie hij kan blijven oefenen zodat hij zijn uitspraak en grammatica kan verbeteren en zich sneller kan ontwikkelen in de Nederlandse taal. 

Haitham is ontzettend ondernemend en werkt hard aan zijn toekomst. Onlangs heeft hij een fabriek opgericht met twee andere partners waar zij Syrian Sweets maken en exporteren door heel Europa. Het idee is ontstaan uit het feit dat door de oorlog veel Syriërs naar Europa zijn gevlucht. De koekjes van Syrian Sweets zijn bekende lekkernijen voor Syriërs en door het verkrijgbaar te maken in Oosterse winkels door heel Europa vullen zij een gat in de markt. 

De oproep van Haitham: 
De 42-jarige Haitham vluchtte in 2014 uit Syrië. Hij was daar advocaat en heeft een internationaal diploma waardoor hij ook in Nederland in de advocatuur aan de slag zou kunnen als assistent. Zijn Nederlands is hier helaas nog niet goed genoeg voor, dus zoekt nu hij een Maatje om te helpen met het werken aan zijn Nederlands. Ben jij het nieuwe taalmaatje voor Haitham? Geef je op via maatjesgezocht@oranjefonds.nl  

Vind ook een maatjesproject bij jou in de buurt.