Nico is mijn maatje, mijn alles! Hij draait zelfs thuis in mijn gezin mee.

Het verhaal van Gertwin en Nico

Gertwin is 48 jaar en door omstandigheden afgekeurd om te werken. Om bezig te blijven, besloot hij zich in te schrijven voor vrijwilligerswerk. Gelijk ook een fijne manier om een steentje bij te kunnen dragen aan een betere wereld. Bij woonzorgcentrum Careander ’t Schild is hij nu zowel vrijwilliger als maatje. Gertwin komt daar een paar keer per week langs om de begeleiding te ondersteunen. Daarnaast spreekt hij soms wel meer dan drie keer per week af met zijn maatje Nico.

Nico is 60 jaar en heeft het Syndroom van Down. Hij woont in ’t Schild en is al vier jaar het maatje van Gertwin. Ze doen heel veel samen. Elke maandag en donderdag ziet hij Gertwin na zijn werk als vrijwilliger. Ze hebben ook ‘mannenavondjes’ en gaan in het weekend samen voetbal kijken. Op zondag komt Nico wel eens langs bij Gertwin, hij wordt dan echt opgenomen in de familie. 

Voor Nico is Gertwin zijn grote vriend waar hij leuke, alledaagse dingen mee kan doen. Hij kan er erg van genieten om samen aan de eettafel te zitten met het gezin. Het geeft hem een fijn gevoel dat hij wordt geaccepteerd en mee kan doen aan het volwassen leven. Gertwin op zijn beurt krijgt erg veel energie en voldoening van Nico. Het geeft hem een goed gevoel dat hij iets kan betekenen voor een ander. Hij vindt het ook erg leuk om te zien dat Nico zo trots op hem is.