Het is fantastisch om te zien hoeveel waardering ik krijg van de kinderen.

Het verhaal van de familie Barzoon en Erik

De familie Barzoon is een Iraans-Koerdisch gezin, dat pas anderhalf jaar in Nederland woont. Het gezin, vader, moeder en een jongenstweeling van 6 jaar, heeft nog veel moeite met de Nederlandse taal. Erik komt via een advertentie van het maatjesproject ‘De Voorleesexpres’ van bibliotheek Gooi & Meer in contact met het gezin. 

Erik besluit meteen om hen te helpen, door eens per week voor te komen lezen. Elke vrijdagmiddag gaat Erik hiervoor naar de familie Barzoon. Uiteindelijk leiden deze voorleesmiddagen tot een hechte vriendschap met het gezin en gaan ze steeds meer dingen samen doen. Zo gaat Erik mee naar de voetbalwedstrijden van de kinderen en heeft hij het gezin pas geleden meegenomen naar de dierentuin in Amersfoort. Ook de vrouw van Erik is erg close met het gezin geworden. Zij brengt de kinderen bijvoorbeeld ook naar zwemles toe. Ze zijn gedurende de tijd heel erg close geworden. Ze komen zelfs bij elkaar over de vloer op verjaardagen.

Volgens Erik is er echt sprake van een vriendschap. “Het is fantastisch om te zien hoeveel waardering ik krijg van de kinderen. Het is ook heel erg mooi om te zien dat het gezin het voorlezen zo goed heeft opgepikt.

Naser beaamt die vriendschap. Hij is vooral ook heel dankbaar en blij wat voor effect het voorlezen heeft gehad op de kinderen. “De kinderen willen geen enkele andere taal  lezen dan Nederlands. Hierdoor zijn we wel genoodzaakt zelf ook Nederlands voor te lezen, haha!”

Vind ook een maatjesproject bij jou in de buurt.