Ze betekent heel veel voor mij, ze is een grote steun

Het verhaal van Corrie & Corry

“We helpen elkaar, steunen elkaar en voelen elkaar goed aan.” De maatjes Corrie (70) en Corry (57) zijn ontzettend blij dat ze elkaar hebben gevonden. Toen zij allebei hun man verloren, hadden ze juist geen bijna geen behoefte meer aan contact met anderen. Totdat ze als maatje werden gekoppeld.

Vier jaar geleden waren Corrie en haar man hun huis aan het verbouwen. Daardoor moesten ze tijdelijk met een ladder naar boven. Op een dag ging het vreselijk mis en viel de ladder – met Corrie erop – naar beneden. Ze brak haar rug, bekken en arm en kwam in een revalidatiecentrum terecht. Terwijl Corrie door de morfine in een soort waas leefde, gebeurde het onwerkelijke: haar man kreeg onderweg naar het revalidatiecentrum een ongeluk en overleed. 

“Mijn man en ik hadden altijd een hoop vrienden, waaronder veel stellen”, vertelt Corrie. “Sinds mijn val en het ongeluk van Henk zoek ik ze niet meer op. Dat vind ik te moeilijk, want ik ben alleen.” Haar dochter spoorde haar aan om zich aan te melden bij VIPvoorelkaar. Zodoende werd ze gekoppeld aan Corry.

De 57-jarige Corry heeft een ernstige vorm van COPD. Door het zuurstoftekort werken haar spieren nog maar voor 34 procent en is ze afgekeurd voor haar werk. Ook zij verloor vier jaar geleden haar man. Hij had hartproblemen en overleed na meerdere complicaties. Corry kwam alleen thuis te zitten en moest toegeven aan haar ziekte. Toen ze op een gegeven moment weer wat meer behoefte had aan contact, schreef ze zich in bij VIPvoorelkaar.

Een jaar geleden werden Corry en Corrie gekoppeld en sindsdien zijn ze onafscheidelijk. De dames zien elkaar gemiddeld twee keer per week. “Als ik vier dagen niets heb gehoord, ga ik bellen hoor”, lacht Corrie. De maatjes doen bijna alles samen. Afgelopen zomer zijn ze zelfs met elkaar op vakantie geweest. Ook delen ze een bijzondere hobby: quilten. Dat is het maken van lapjes stof en daar vervolgens weer grotere dingen van maken, zoals dekens. Corrie is momenteel oude kleding van haar overleden man aan het verknippen. Daar wil ze uiteindelijk een kussen van quilten.

Bovendien helpen de twee elkaar waar nodig. Corry kan niet meer autorijden, dus neemt Corrie haar mee naar doktersafspraken. Daar tegenover staat dan Corrie niet zo handig is met computers, telefoons en internet, waar Corry háár weer mee helpt. Het maakt de dames niet uit wat ze samen ondernemen, als ze elkaar maar zien!

Corry is ontzettend blij met haar maatje: “We helpen elkaar emotioneel heel erg. We steunen elkaar en we voelen elkaar vaak aan, omdat we allebei onze man zijn verloren. Corrie betekent heel veel voor me en is een grote steun, maar ook een gezellige kletstante.”

Voor Corrie is dit niet anders: “We hadden vanaf het begin een klik. Ik ga niet in m’n eentje ergens heen, maar wel samen met Corry!”