Als zij langskomt, kan ik echt even mijn ei kwijt

Het verhaal van Co & Mathilde

Co is al 57 jaar smoorverliefd op zijn vrouw, Jo. Maar toen zij in 2014 een herseninfarct kreeg, raakte zij deels verlamd. Sindsdien gaat ze steeds verder achteruit. Inmiddels kan ze amper praten.

Door de zorg voor zijn vrouw speelt Co’s leven zich voornamelijk binnen de vier muren van hun huis af. Hij is dag in, dag uit mantelzorger. Zijn maatje Mathilde (27) komt eens per week langs, waarbij hij zijn hart kan luchten. Even een goed gesprek en een moment voor Co zelf.  

Eén keer in de week, meestal op woensdag, loopt Mathilde van haar woning naar die van Co en Jo. Als ze aankomt gaat ze altijd eerst even bij Jo zitten. Zij zit meestal tv te kijken want daar is ze dol op. Haar lievelingsprogramma is Dr. Pol. Mathilde kletst dan lekker met Jo terwijl Co koffie zet. Vervolgens gaan Mathilde en Co aan de keukentafel zitten, waar ze heerlijke gesprekken hebben over van alles en nog wat. Co vertelt dan vooral over de campertochten die hij vroeger maakte samen met zijn vrouw. Glimlachend haalt hij hun herinneringen op.

Co is ontzettend blij met zijn maatje Mathilde: “Het is voor mij heel belangrijk dat ze langskomt. Ik kan dan even mijn ei kwijt.” Gewoon even kletsen is voor Co al heel betekenisvol: “Ze haalt me echt uit de sleur, mijn leven is tussen vier muren en zij maakt dat wat makkelijker.”

Maar ook Mathilde haalt veel uit haar wekelijkse bezoekjes. “Ik ben blij dat ik wat kan betekenen voor mijn wijk. Ik heb alleen maar jonge mensen om me heen en ik vind Co heel interessant. Hij vertelt altijd leuke verhalen.” Ergens vindt ze de momenten ook wel confronterend: “Dit kan mij ook zomaar gebeuren. Je wereld wordt dan zo klein.” Gelukkig overheerst vooral het positieve gevoel: “Het is altijd gezellig en ik ga altijd met een goed gevoel weg!”