Met Marianne erbij durf ik dingen vaak wel

Het verhaal van Carmen & Marianne

Sinds een jaar zijn Carmen (16) en Marianne (40) maatjes. Carmen loopt wat achter in haar ontwikkeling en is mentaal gezien ongeveer tien jaar oud. Ze is ook nog erg verlegen en vindt maar moeilijk aansluiting bij haar leeftijdsgenootjes. Volgens Carmens moeder zou het goed zijn als ze daar wat hulp bij zou krijgen.

Die hulp is Marianne. Zij woont met haar man en hun hond in Renkum en werkt bij de gemeente Ede. Tijdens de lunch worden er regelmatig lezingen georganiseerd voor de medewerkers. Ongeveer een jaar geleden zat daar een lezing bij van Laten We Welzijn. Daar werd Marianne zo enthousiast van dat ze besloot om zich aan te melden. Ze wilde zich graag meer ontwikkelen in het specialisme jeugd en was al langer op zoek naar vrijwilligerswerk, dus alles kwam mooi samen!

De dames spreken meestal één keer in de week af. Het liefst wandelt Carmen met de hond als Marianne langskomt. Als het minder weer is, pakken ze de knutseldoos erbij om samen 3D-kaarten te maken.

Maar behalve de gezelligheid is Marianne ook een fijne en belangrijke hulp voor Carmen in sociale situaties. Zo oefenen ze bijvoorbeeld vaak in de supermarkt door vreemden aan te spreken. “Ik ben best onzeker”, zegt Carmen. “Maar als zij erbij is, durf ik dingen wel. Het is fijn dat ze altijd zo gezellig is.”

Ook Marianne haalt veel uit het maatjescontact. “Het is heel leuk om te doen. Je ziet echt vooruitgang bij Carmen, ook al blijft het soms moeilijk voor haar. Ze was enorm in zichzelf gekeerd. Nu is ze nog wel verlegen, maar ze kijkt mensen aan of geeft ze een hand. Als ik dat zie, geeft dat echt een kick.”