Hij is heel positief, dat maakt mijn dag een stuk beter

Het verhaal van Arne en Arie

Arne is een intelligente jongen van 25 die houdt van schrijven en in de bibliotheek werkt. Doordat hij het syndroom van Asperger houdt, vindt hij het lastig om dingen te ordenen. Alle taken die hij op een dag heeft, noemt hij een ‘programma’. Als er te veel programma’s in zijn hoofd zitten, ontstaat er chaos.

Dit zorgt ervoor dat Arne niet zo veel zelfvertrouwen heeft. Hij is op zichzelf gericht en kan maar moeilijk rekening houden met anderen. Daarom had hij behoefte aan een maatje; iemand die hem kan helpen om zijn sociale skills te ontwikkelen.

Dat maatje is Arie (67), sinds februari. Hij is gepensioneerd en werkte dertig jaar lang met jongeren met problematiek als autisme en gedragsproblemen. Ook na zijn pensioen wilde hij graag iets blijven doen met deze doelgroep. Arie probeert Arne te helpen door veel met hem in gesprek te gaan over hoe hij dingen aanpakt en hem een spiegel voor te houden over bepaalde situaties.

Toen de twee aan elkaar gekoppeld werden, kwam Arne net uit een depressie. Inmiddels gaat het een stuk beter met hem! Hij weet zich steeds beter raad in situaties en contactmomenten met anderen.

De maatjes kunnen heerlijk discussiëren over politiek en wandelen graag samen over de hei. Vaak loopt Arne te snel voor Arie. “Hij is toch wat ouder en dan moet ik steeds op hem wachten.” Volgens Arie is het omdat Arne zijn tempo niet aan anderen kan/wil aanpassen. Daarom is het juist een goede oefening voor hem.

Binnenkort gaan Arne en Arie samen quad rijden. Uit een tussentijdse evaluatie van het maatjesschap kwam naar voren dat de mannen wel wat meer willen ondernemen. Quad rijden is iets dat Arne graag wilde doen, dus zei Arie ‘regel het maar’. Dat is voor Arne een hele opgave en dus heeft het even op zich laten wachten, maar binnenkort gaat het dan echt gebeuren!

Arie is blij dat hij via het maatjesschap iets kan betekenen voor een jonger iemand. Hij vindt het vooral fijn dat hij hem kan uitdagen om zijn grenzen te verleggen en buiten zijn comfortzone te treden. “Het is mooi om te zien dat iemand dingen zelfstandig gaat doen. Daar help ik Arne bij.

En die hulp kan Arne enorm waarderen. Hij is blij dat hij bij Arie iets anders krijgt dan bij de reguliere hulpverlening. “Arie is heel overtuigend en helpt mij. Hij kleurt buiten de lijntjes en heeft niet zo’n standaard verhaal. Hij heeft echt wat te vertellen en hij is heel positief, dat maakt mijn dag een stuk beter.