Bekijk alle projecten in "GRONINGEN"

Vrijwilligers & Dementie

Organisatie
Humanitas Groningen Stad
Soort project
Maatjes
Buddy
Tijdsbesteding in uren per week
3
Gemeente
GRONINGEN
Leeftijd doelgroep
Volwassen
Ouderen

Als maatje word je gekoppeld aan iemand met dementie in de thuissituatie. Je onderneemt een activiteit samen, bijvoorbeeld: gezellig kopje koffie drinken, spelletje doen, wandelen, fietsen, zwemmen, winkelen, naar de markt of een uitstapje maken.
Gevraagd wordt: wekelijks of 1 x 14 dagen 2 a 3 uur beschikbaar zijn, gedurende langere tijd (minimaal een half jaar).
Er wordt een cursus gegeven over dementie en hoe je daarmee om kunt gaan en 2-maandelijks zijn er vrijwilligersbijeenkomsten met een thema en uitwisseling van ervaringen.
Voorbeelden van hulpvragen:
Beijum
Vanaf augustus zoeken we een maatje voor een vrouw (65) om samen een moestuin te verzorgen. Wie heeft groene vingers en komt langs om haar te helpen in de tuin en wil samen met haar een kopje koffie drinken?

Haren
Echtpaar zoekt een maatje voor meneer (81) met geheugenproblemen. Meneer gaat graag in de rolstoel naar buiten, dit is voor mevrouw te zwaar. Ook maakt meneer graag legpuzzels.

Echtpaar zoekt een maatje voor meneer (85) met geheugenproblemen. Meneer heeft gewerkt als docent Nederlands. Het is fijn als meneer gezelschap heeft als mevrouw naar haar schilderlessen gaat. Samen kopje koffie drinken en een wandeling maken.

Helpman
Vrouw(90) met geheugenproblemen zoekt een maatje voor een praatje.Ook wil ze bij mooi weer graag wandelen met rollator, maar ze niet alleen de trap af. Mevrouw heeft een opgewekt karakter.

Hortusbuurt
Man (82) met geheugenproblemen, maar brede interesse, zoekt vrijwilliger om samen op pad te gaan en de echte Groningse plekjes te verkennen. Hij rijdt zelf nog in zijn auto. Zijn vrouw zou tijdens zijn uitstapjes iets voor zichzelf kunnen doen.

Lewenborg
Vrouw, 66 jaar met geheugenproblemen zou het leuk vinden als er één keer per week iemand langskomt voor de gezelligheid en om samen naar buiten te gaan met de hond.

Lewenborg
Houd je van geschiedenis en van het Groninger Landschap en vind je het leuk hier dingen over uit te wisselen in een gesprek of door samen op stap te gaan bijvoorbeeld naar de stad of een keer naar een museum? Man van 75, die zelf veel van geschiedenis weet, zoekt een maatje.

Schildersbuurt
Hartelijke mevrouw (99) met lichte geheugenproblemen zou graag eens per week rond vijf uur bezoek krijgen, voor een praatje, een kopje koffie en om haar maaltijd neer te zetten. Mevrouw leest graag en kijkt tv en komt weinig meer buiten.

Selwerd
Man (67) met geheugenproblemen houdt van praten over auto's en dammen en rijdt graag met zijn scootmobiel. Zijn vrouw durft niet meer naast hem te fietsen. Wie maakt het mogelijk dat meneer toch nog buiten komt of maakt met hem een praatje?

Zuid
Man (80 jaar, vergeetachtig) heeft altijd gevaren voor zijn werk. Hij zou het leuk vinden om met iemand die een motorboot heeft mee te gaan varen. Lijkt het jou leuk om samen lekker uit te waaien op het water? Je zou daar meneer heel blij mee maken.

Als u de diagnose Alzheimer of een andere vorm van dementie krijgt, heeft dat gevolgen voor u en uw naasten. Om zo lang mogelijk zelfstandig te kunnen blijven wonen is het belangrijk om die activiteiten te blijven doen waar u plezier in heeft; een vrijwilliger kan daarbij helpen. Zo kunt u een waardevol contact opbouwen om er samen op uit te gaan of gewoon thuis gezellig een kopje koffie drinken. Ook voor uw naaste, die geleidelijk aan steeds meer mantelzorger wordt, is het belangrijk om eigen activiteiten te blijven doen. Een maatje kan daarbij helpen om daadwerkelijk er even uit te gaan.

Omschrijving activiteit
Als iemand een vorm van dementie krijgt, heeft dat gevolgen niet alleen voor de persoon zelf, maar ook voor de naasten. Het is een geleidelijk proces waarbij de persoon steeds meer hulp nodig heeft.
Een vrijwilliger kan al in een vroeg stadium gekoppeld worden om gedurende langere tijd iemand te bezoeken en zo de naaste in de gelegenheid stellen ook zelf activiteiten te blijven doen. Dat is belangrijk om de zorg vol te houden.
De vrijwilligers krijgen scholing en begeleiding. Het levert hen voldoening, kennis en ervaring op.

Ja, hier wil ik maatje worden

Bedankt, je hulp is hier bijzonder welkom! Vul je e-mailadres in en klik op aanmelden. Vul dan het aanmeldingsformulier in en de organisatie neemt zo snel mogelijk contact met je op. Zij bespreken graag je mogelijkheden om iemand op maat te vinden.

Ja, ik zoek een maatje

Vul je e-mailadres in en klik op aanmelden. Vul daarna het aanmeldingsformulier in en de organisatie neemt zo snel mogelijk contact met je op. Zij bespreken graag je mogelijkheden om een maatje op maat te vinden.