Bekijk alle projecten in "GRONINGEN"

Vrijwilligers & Dementie

Organisatie
Humanitas Groningen
Soort project
Maatjes
Buddy
Tijdsbesteding in uren per week
2
Gemeente
GRONINGEN
Leeftijd doelgroep
Volwassen
Ouderen

Als u de diagnose Alzheimer of een andere vorm van dementie krijgt, heeft dat gevolgen voor u en uw naasten. Om zo lang mogelijk zelfstandig te kunnen blijven wonen is het belangrijk om die activiteiten te blijven doen waar u plezier in heeft; een vrijwilliger kan daarbij helpen. Zo kunt u een waardevol contact opbouwen om er samen op uit te gaan of gewoon thuis gezellig een kopje koffie drinken. Ook voor uw naaste, die geleidelijk aan steeds meer mantelzorger wordt, is het belangrijk om eigen activiteiten te blijven doen. Een maatje kan daarbij helpen om daadwerkelijk er even uit te gaan.

Als maatje word je gekoppeld aan iemand met dementie in de thuissituatie. Je onderneemt een activiteit samen, bijvoorbeeld: gezellig kopje koffie drinken, spelletje doen, wandelen, fietsen, zwemmen, winkelen, naar de markt of een uitstapje maken.
Gevraagd wordt: wekelijks of 1 x 14 dagen zo'n uurtje of 2 beschikbaar zijn, gedurende langere tijd (minimaal een half jaar).
Er wordt een workshop gegeven over dementie en hoe je daarmee om kunt gaan en er worden vrijwilligersbijeenkomsten aangeboden waar je andere vrijwilligers kunt ontmoeten en ervaringen kunt uitwisselen.

Voor meer informatie kijk vooral op: https://www.humanitas.nl/afdeling/Groningen_Stad/vacature-inhoud/dement….

Haren
Vriendelijke weduwe (76) zoekt een maatje dat ervoor kan zorgen dat ze af en toe eens buiten komt. Ze is nog goed mobiel maar vergeetachtig.

Lewenborg
Vriendelijke man zoekt iemand die vooral voor de gezelligheid langskomt en eventueel hem kan helpen digitaal fotoalbums samen te stellen uit de foto's die hij gemaakt heeft. Bij mooi weer zou hij wel kleine wandelingetjes willen maken. Meneer gebruikt een scootmobiel. Voorkeur op de vrijdag.

Omschrijving activiteit
Als iemand een vorm van dementie krijgt, heeft dat gevolgen niet alleen voor de persoon zelf, maar ook voor de naasten. Het is een geleidelijk proces waarbij de persoon steeds meer hulp nodig heeft.
Een vrijwilliger kan al in een vroeg stadium gekoppeld worden om gedurende langere tijd iemand te bezoeken en zo de naaste in de gelegenheid stellen ook zelf activiteiten te blijven doen. Dat is belangrijk om de zorg vol te houden.
De vrijwilligers krijgen scholing en begeleiding. Het levert hen voldoening, kennis en ervaring op.

Ik wil een maatje worden

Bedankt, je hulp is hier bijzonder welkom! Vul je e-mailadres in en klik op aanmelden. Vul dan het aanmeldingsformulier in en de organisatie neemt zo snel mogelijk contact met je op. Zij bespreken graag je mogelijkheden om iemand op maat te vinden.