Bekijk alle projecten in "OPMEER"

Nachtvrijwilligers voor mensen in de laatste levensfase / waakvrijwilligers

Organisatie
MEE & de Wering
Soort project
Maatjes
Tijdsbesteding in uren per week
4
Gemeente
OPMEER
Leeftijd doelgroep
Jongeren
Volwassen
Ouderen

Nachtvrijwilligers zetten zich in om thuis sterven mogelijk te maken en in zorginstellingen om niemand in eenzaamheid te laten zijn in de laatste levensfase. Vrijwilligers zijn er voor de stervende. Maar ook zijn ze er voor mantelzorgers, zodat zij even kunnen rusten of een nacht doorslapen.
De vrijwilligers bieden een luisterend oor en ondersteuning. Zij verrichten geen medisch , verpleegkundige of zware huishoudelijke taken.
Vrijwilligers voelen zich zeer betrokken bij hun werk. Ze weten wat het is om een naaste in de laatste levensfase te verzorgen. Uit onderzoek blijkt dat de betrokken mantelzorgers zeer tevreden zijn over de inzet van de vrijwilligers. "Hadden we dit maar eerder gedaan" geven ze vaak aan.

Ter ondersteuning van de hulpvrager, familie en naasten zoeken we mensen die 's nacht willen waken bij mensen die terminaal zijn.

Ben je niet bang voor de dood?
Kun je goed luisteren, zonder oordeel of advies?
Kun je je zelf wegcijferen en er echt voor ander zijn?
Ben je tussen 22.00 en 08.00 uur beschikbaar?
Dan bieden wij je een training aan om vrijwilliger te worden voor het ondersteunen van mensen in de laatste levensfase, zodat jij ze kunt helpen met bv eten en drinken geven, in en uit bed helpen of voorlezen. Zoveel mensen, zoveel wensen..

Omschrijving activiteit
Als vrijwilliger word je ingezet bij iemand (thuis of in een verzorgingshuis) die terminaal is om te waken. Jouw rol is het geruststellen van mensen, misschien iets te eten of drinken aan bieden. Een praatje maken. Soms begeleid je iemand naar het toilet. De zorg is gedurende jouw inzet altijd bereikbaar voor hulp.
We vragen mensen een slaapplek beschikbaar te hebben voor jou. Een stretcher een comfortabele bank of logeerbed. Het kan zijn dat je de hele nacht gewoon slaapt, maar mensen in de laatste levensfase zijn vaak onrustig 's nachts. Na afloop breng je kort (soms schriftelijk) verslag uit aan de naasten en zorg. Inzet is kortdurend en altijd in overleg. Wil je meer weten? Neem contact met ons op, we vertellen je graag meer!

088 - 00 75 140 of steunpunt@meewering.nl

Ik wil een maatje worden

Bedankt, je hulp is hier bijzonder welkom! Vul je e-mailadres in en klik op aanmelden. Vul dan het aanmeldingsformulier in en de organisatie neemt zo snel mogelijk contact met je op. Zij bespreken graag je mogelijkheden om iemand op maat te vinden.