Bekijk alle projecten in "HOOGEVEEN"

Meer inwoners in Drenthe kunnen thuis sterven door inzet van vrijwilligers

Organisatie
Acanthis, vrijwillige zorgondersteuning bij sterven
Soort project
Buddy
Overig
Tijdsbesteding in uren per week
4
Gemeente
HOOGEVEEN
Leeftijd doelgroep
Volwassen
Ouderen

Ondersteuning in de laatste levensfase
Als het einde nadert, sterven de meeste mensen het liefst thuis.
Vaak springen mantelzorgers bij. Voor hen kan de stervensbegeleiding zwaar zijn, zowel lichamelijk als geestelijk.
Acanthis vrijwilligers geven aanvullende hulp in de vorm van persoonlijke aandacht en ondersteuning. Zij brengen rust in de hectiek die er soms is en bieden een luisterend oor. Vrijwilligers nemen de zorg een aantal dagdelen over. Op die manier kan de mantelzorger ontspannen of bijslapen en nieuwe energie opdoen.
Ook wanneer een ziek familielid in een instelling, een verpleeghuis of woonzorgcentrum verblijft kunnen vrijwilligers ondersteuning bieden in de laatste levensfase.

Hoe ondersteunen wij?
Iedereen die bij de familie betrokken is kan onze hulp inroepen, hulpverleners van de thuiszorg, de huisarts, maar zeker ook de zieke zelf.
Eén van de coördinatoren zal een afspraak maken voor een kennismakingsbezoek. In overleg met de zieke en zijn naasten, kijkt de coördinator welke aanvullende hulp gewenst is en geboden kan worden. Dit kan variëren van een dagdeel tot een inzet van meerdere uren per etmaal. Soms hebben we de mogelijkheid om een inzet in de nacht te verzorgen.

En de kosten?
Aan de hulp die wij bieden zijn geen kosten verbonden.
Voor het opleiden en begeleiden van onze vrijwilligers maken we uiteraard wel kosten.
Daarom zijn giften voor ons werk van harte welkom.
Contactgegevens, aanvragen hulp en informatie
Noord en Midden Drenthe 06 12 99 00 99
Zuid Oost Drenthe 06 51 34 31 72
Zuid West Drenthe 06 53 31 62 83

Als vrijwilliger bij Acanthis, vrijwillige zorgondersteuning bij sterven, ben je een belangrijke schakel in de keten van zorgverleners. Je neemt de zorg een dagdeel over van de mantelzorger zodat de mantelzorger even kan ontspannen. Deze kan bijvoorbeeld een boodschap doen, een boek lezen, sporten, werken of 's nachts met een gerust hart gaan slapen.
Luisteren en ‘er zijn’, is een belangrijk onderdeel van het werk. Door de aanwezigheid van jou als vrijwilliger kan de situatie voor een partner of familie dragelijker worden. We vragen geen specifieke opleidingseisen. We vinden het belangrijk dat je je kunt aanpassen aan de situatie van de terminale patiënt en zijn omgeving.
Daarbij zijn integriteit, kunnen luisteren en aanvoelen wat de situatie van je vraagt belangrijke eigenschappen. Dit vrijwilligers werk vraagt dat je je eigen kwaliteiten en valkuilen kent. Het vraagt ook dat je je ervaringen durft te delen met andere vrijwilligers tijdens het vrijwilligersoverleg en daar van te leren.
Het is niet altijd te voorzien waar en wanneer we nodig zijn. Je hebt daarom de ruimte om flexibel beschikbaar te zijn, voor minimaal een dagdeel per week, in de ochtend, middag of avond.
Naast vrijwilligers voor overdag zijn we ook op zoek naar vrijwilligers die in de nacht beschikbaar zijn om te waken.
Wat mag je van ons verwachten?
• een basistraining van 7 dagdelen
• individuele begeleiding door professionals
• intervisie en casuïstiekbesprekingen
• themabijeenkomsten over bijvoorbeeld ziektebeelden
• reiskostenvergoeding en verzekering.

Omschrijving activiteit
Bij Acanthis werken we met 280 toegewijde en goed opgeleide vrijwilligers, 8 coördinatoren en een directeur, iedere dag, aan de kwaliteit van leven van cliënten en hun naasten in de laatste levensfase. Dat doen we in drie hospices in Drenthe en bij mensen thuis. We zijn voor dit project vooral op zoek naar vrijwilligers die bij mensen thuis willen waken in de nacht.

Ik wil een maatje worden

Bedankt, je hulp is hier bijzonder welkom! Vul je e-mailadres in en klik op aanmelden. Vul dan het aanmeldingsformulier in en de organisatie neemt zo snel mogelijk contact met je op. Zij bespreken graag je mogelijkheden om iemand op maat te vinden.