Bekijk alle projecten in "UTRECHT"

Maatje achter de Voordeur, herstel bij huiselijk geweld

Organisatie
Stichting Moviera, aanpak huiselijk geweld
Soort project
Maatjes
Tijdsbesteding in uren per week
2
Gemeente
UTRECHT
Leeftijd doelgroep
Jongeren
Volwassen
Ouderen

Wat is een ervaringsmaatje?

Als ervaringsmaatje ben je het voorbeeld voor personen en gezinnen die aan het begin staan van hun herstel van huiselijk geweld. Jij zet jouw ervaring met huiselijk geweld in als bron van inspiratie en hoop. Samen met jou gaan ze (verder) op weg naar het licht aan het eind van de tunnel. Om daarna het leven weer vol vertrouwen tegemoet te gaan. Met jouw vriendschappelijke contact en bekendheid met hun ervaringen ben je een waardevolle steun.

Hoe dan?
28 november 2018 start een nieuwe training voor ervaringsmaatjes. In de training leer je onder andere: je eigen (herstel)ervaring inzetten, gesprekstechnieken, motiveren en vriendschappelijk begeleiden en meer... Na de training koppelen wij jou aan iemand om te helpen herstellen van geweld. Samen met de groep maatjes heb je regelmatig interivisiecontact om met elkaar uit te wisselen hoe jij jouw maatjesrol invult.

Je bent ongeveer 2-4 uur per week bezig.

Wil jij als maatje ondersteunen bij het herstel van huiselijk geweld?

Meld je dan aan via contact@maatjeachterdevoordeur.nl Wij bellen jou om kennis te maken.
Kijk op www.maatjeachterdevoordeur.nl voor meer informatie.

Het ervaringsmaatje ondersteunt jou bij het herstel van huiselijk geweld.
Je kunt met allerlei vragen bij het maatje terecht. We doen een intake en kijken welk maatje het beste bij jou pas. Na de kennismaking mag je besluiten of je het ziet zitten.

voorbeelden:
Fatma is met haar kinderen pas in de wijk komen wonen. U weet dat zij vanwege geweld is gevlucht vanuit een andere stad. Het lijkt of ze moeite heeft haar leven weer op te bouwen. Ze durft niet goed naar buiten te gaan. U weet het zéker, zij heeft een ervaringsmaatje nodig.

Harry heeft al een keer eerder aangifte gedaan tegen zijn vriend wegens geweld. Hij is nu bij hem weg maar hij blijft gevoelig voor de woorden van zijn ex. U bent bang dat hij toch weer terug zal gaan. U weet het zéker, hij heeft een ervaringsmaatje nodig.

U hebt al een tijd contact met Saïda. Ze is, tegen de wil van haar familie, gescheiden van Mo. De familie oefent nu sociale druk op haar uit om het weer goed te maken. U weet het zéker, zij heeft een ervaringsmaatje nodig.

Omschrijving activiteit
Het doel van Maatje achter de Voordeur is om het taboe rondom huiselijk en seksueel geweld te lijf te gaan. En om samen een positieve beweging te vormen die de stilte over dit thema doorbreekt.

Innovatieve aanpak

Maatje achter de Voordeur kenmerkt zich als uniek project. Nog niet eerder werden er in Utrecht maatjes met ervaring met huiselijk geweld ingezet bij gezinnen en alleenstaanden met of zonder kinderen. Het project werd bedacht door ervaringsdeskundigen. Ervaringsmaatjes zijn de ontbrekende link in de keten tegen geweld achter de voordeur. Vanuit die gedachte ontstond Maatje achter de Voordeur: een innovatieve samenwerking van ervaringsdeskundigen, Movisie, Humanitas en Moviera.Hoe werkt het?

Maatje achter de Voordeur werkt met vrijwilligers die zo ver hersteld zijn dat zij hun eigen ervaring op het gebied van huiselijk geweld kunnen inzetten voor anderen. Professionele ervaringsdeskundigen begeleiden deze vrijwilligers gedurende het hele traject. Door het uitwisselen van ervaringen en door van elkaar te leren. Aangevuld met persoonlijk contact. Hiervoor is een speciale training ontwikkeld, waarin een maatje handvatten krijgt aangereikt om mensen met een hulpvraag te ondersteunen. Maatje achter de Voordeur vormt een fysiek en digitaal netwerk: persoonlijk contact via begeleiding en bijeenkomsten, aangevuld met een online community.

Ja, hier wil ik Maatje worden

Bedankt, je hulp is hier bijzonder welkom! Vul je e-mailadres in en klik op aanmelden. Vul dan het aanmeldingsformulier in en de organisatie neemt zo snel mogelijk contact met je op. Zij bespreken graag je mogelijkheden om iemand op maat te vinden.

Ik zoek een Maatje

Vul je e-mailadres in en klik op aanmelden. Vul daarna het aanmeldingsformulier in en de organisatie neemt zo snel mogelijk contact met je op. Zij bespreken graag je mogelijkheden om een Maatje op maat te vinden.