Bekijk alle projecten in "DRUTEN"

Hond & MAATJE

Organisatie
's Heeren Loo
Soort project
Maatjes
Tijdsbesteding in uren per week
1
Gemeente
DRUTEN
Leeftijd doelgroep
Jongeren
Volwassen
Ouderen

Enkele jaren geleden zijn enkele vrijwilligers bij 's Heeren Loo samen met hun hond begonnen met bezoekactiviteiten. Het effect is geweldig, de bewoners bloeien er echt van op en de honden hebben er ook veel plezier in! Omdat deze bezoekactiviteit voor zowel de cliënten, de medewerkers én de honden als erg positief werd ervaren hebben we besloten deze activiteit uit te breiden en zijn we weer op zoek naar vrijwilligers met een lieve hond.

De opzet is om wekelijks, 2 wekelijks of maandelijks op bezoek te gaan bij een of meerdere cliënt(en) op een woon- of dag bestedingsgroep. De bezoekjes duren maximaal 45 min.

Nu komt niet iedere hond in aanmerking om hieraan deel te nemen. De honden moeten sociaal zijn, niet dominant, een goede band met hun baasje hebben en natuurlijk goed luisteren.

Verder moeten ze goed verzorgd zijn, het prettig vinden om geaaid, geknuffeld of geborsteld te worden en koekjes aan willen nemen van 'vreemden' (cliënten). Het is belangrijk dat ze kunnen wennen aan rolstoelen, onverwachte bewegingen en vreemde geluiden en het leuk vinden om een balletje of een voorwerp te apporteren, een kunstje of een zoekspelletje te doen of een stukje te gaan wandelen.

Ook is het bijzonder dat ze enkele tegenstrijdigheden moeten aanleren, want wat thuis niét mag, móet juist wél bij de cliënten. Thuis mogen ze bijvoorbeeld niet op een stoel of op tafel, bij ’s Heeren Loo moet dat juist wel!

De vrijwilligers zijn er niet alleen voor een gezellig praatje, er wordt constant een beroep gedaan op hun oplettendheid; er op letten (en zeggen) dat bewoners hun hand vlak houden als ze een hond een (honden)koekje willen geven of dat ze de honden geen chocolaatjes of 'mensenkoekjes' geven. Ze moeten ook in de gaten houden of hun hond het nog wel leuk vindt; stoppen op het leukste moment is het beste voor de hond, dan gaan ze de volgende keer graag weer mee!.

Omschrijving activiteit
Honden kunnen een gunstige invloed hebben op mensen; zowel op het hartritme als op de bloeddruk. Cliënten worden door honden,op een speelse manier, gestimuleerd om te bewegen en voor cliënten die slecht zien of blind zijn is het aanraken van de vacht een bijzondere belevenis. Er zijn nog meer positieve effecten te noemen maar wie eenmaal een bezoekactiviteit van honden heeft meegemaakt hoeft geen wetenschappelijk bewijs; het is nl. overduidelijk te zien hoe de cliënten iedere keer weer genieten en hoe blij ze reageren, de glunderende gezichten zijn genoeg bewijs!

Ik wil een maatje worden

Bedankt, je hulp is hier bijzonder welkom! Vul je e-mailadres in en klik op aanmelden. Vul dan het aanmeldingsformulier in en de organisatie neemt zo snel mogelijk contact met je op. Zij bespreken graag je mogelijkheden om iemand op maat te vinden.