Bekijk alle projecten in "AMERSFOORT"

Coaching van jongeren - Coach&Co, EVA&Co, Mijn Tweede Familie

Organisatie
SOVEE
Soort project
Maatjes
Coach
Overig
Tijdsbesteding in uren per week
2
Gemeente
AMERSFOORT
Leeftijd doelgroep
Jongeren

Verschilmakers (maatjes) maken het verschil voor veel jongeren vanaf 13 jaar. Zij vormen de spil van de projecten Coach&Co en EVA&Co. Als verschilmaker ben je betrokken en sluit je aan bij waar de jongere op dat moment staat. Je helpt een jongere verder te komen en tegelijkertijd ontwikkel je je eigen vaardigheden ook. Hulpvragen liggen op het gebied van taal en cultuur, sociaal-emotioneel/praktisch en loopbaan. Je wordt voor de duur van ongeveer een half jaar tot een jaar aan iemand gekoppeld en jullie spreken (meestal) wekelijks 1 à 2 uur af.
Je kunt je aanmelden als je:
- Ouder bent dan 17 jaar
- Woont in Amersfoort of omgeving
- Affiniteit hebt met (anderstalige) jongeren

Bij Mijn Tweede Familie gaat het om gezinnen die een jonge vluchteling een steuntje in de rug willen bieden. Deze jongere is alleenstaand, woont zelfstandig op kamers of in een huurwoning, maar kan bij een tweede familie zijn/haar verhaal kwijt. Gewoon op een middag aan de keukentafel bij een kopje thee de dag doornemen of in alle rust huiswerk maken. Een keertje aanschuiven bij het avondeten en daarna gezellig op de bank voor de tv. Gewone, alledaagse familieaangelegenheden zijn voor deze jongeren heel waardevol en dragen bij aan ontspanning en een gevoel van geborgenheid. Een tweede familie kan de jongere bij diverse zaken helpen zoals: leren koken, ondersteunen bij school en huiswerk of de aanschaf van een fiets.
Profiel van gezinnen die als tweede familie willen fungeren:
Gezinnen die
-in Amersfoort wonen
-hun huis open willen stellen voor een jongere
-affiniteit hebben met de doelgroep alleenstaande jonge vluchtelingen
-minimaal 2 à 3 uur per week beschikbaar zijn
-zich voor de duur van minimaal 1 jaar willen verbinden aan het project

Ben jij tussen de 13 en 23 jaar en loopt het op school of thuis niet helemaal lekker? Heb je net dat extra steuntje in de rug nodig? Denk dan eens aan een coach. Een coach van Coach&Co is een (jong)volwassene die jou begeleidt en stimuleert om zelf sturing te geven aan jouw toekomst. Iemand bij wie je je verhaal kwijt kunt, die aandacht geeft en hulp biedt met school, stage of werk, maar die het evengoed leuk vindt om samen met je te chillen of iets actiefs te ondernemen.

Jouw kwaliteiten, daar gaat het om!
De coach legt de nadruk op jouw kwaliteiten en sluit daarop aan. Een coachingstraject ingaan doe je vrijwillig. Alleen als jij wilt, kun je in aanmerking komen voor een coach.

Jongeren over hun coach
‘Ik vond het fijn dat ze luisterde en vertelde wat ik wel goed deed.’ Samra

‘M’n coach heeft me laten zien dat ik het ook zelf kan.’ Ruben

‘Mijn coach heeft me handige tips gegeven over hoe ik het beste kan leren en m’n huiswerk moet plannen.’ Angelo

‘Gelukkig zijn we niet alleen met school bezig geweest, maar hebben we ook vaak een balletje getrapt.’ Roy

‘Ik vond het geweldig dat we van dezelfde muziek en kleding hielden.’ Anna

‘Toen het thuis niet lekker liep, heeft ze me enorm gesteund. Daardoor gaat het nu een stuk beter.’ Saida

‘Dankzij m’n coach lukt het mij nu beter om vrienden te maken en te houden.’ Evelien

‘M’n coach is echt chill. Ik wil later ook coach worden.’ Stanley

‘Zonder m’n coach had ik dat vakantiebaantje nooit voor elkaar gekregen.’ Joey

‘Ik ben met mijn coach op plekken geweest waar ik anders nooit was gekomen. Ik had niet gedacht dat ik een museum zo cool zou vinden.’ Sophie

‘Ik ben nu gemotiveerd om deze opleiding af te maken. Door mijn coach ben ik zelfverzekerder.’ Joseph

‘Toen ik 18 werd moest ik ineens een hoop dingen zelf regelen zoals verzekering, studiefinanciering en noem maar op. Daarop was ik niet goed voorbereid. Mijn coach heeft me daarbij enorm geholpen.’ Antoine

Omschrijving activiteit
Coach&Co is een project voor jongeren tussen de 13 en 23 jaar die een steuntje in de rug kunnen gebruiken omdat het op school of thuis even minder goed loopt. De jongeren worden gekoppeld aan een verschilmaker die helpt om zelf de regie te nemen. Daarbij wordt de nadruk niet gelegd op de problemen, maar juist op kwaliteiten en mogelijkheden. De verschilmaker is een soort maatje, die aandacht geeft en hulp biedt, maar ook praat met de jongere over wat de diegene bezighoudt en activiteiten zoekt om samen te ondernemen.

Voor Mijn tweede familie zijn wij op zoek naar gezinnen die een jonge vluchteling een steuntje in de rug willen bieden. Deze jongere is alleenstaand, woont zelfstandig op kamers of in een huurwoning, maar kan bij een tweede familie zijn/haar verhaal kwijt. Gewoon op een middag aan de keukentafel bij een kopje thee de dag doornemen of in alle rust huiswerk maken. Een keertje aanschuiven bij het avondeten en daarna gezellig op de bank voor de tv. Of een zondagmiddag mee met een uitje. Gewone, alledaagse familieaangelegenheden zijn voor deze jongeren heel waardevol en dragen bij aan ontspanning en een gevoel van geborgenheid.

EVA&Co is een coaching- / maatjesproject bedoeld voor anderstalige jongeren tussen de 16 en 27 jaar die de Entree-opleiding voor anderstaligen (EVA) volgen bij MBO Amersfoort of doorgestroomd zijn naar een reguliere opleiding bij MBO Amersfoort. Zij worden gekoppeld aan een vrijwilliger of stagiaire die hen ondersteunt bij het vinden van hun weg in Nederland.

Ja, hier wil ik maatje worden

Bedankt, je hulp is hier bijzonder welkom! Vul je e-mailadres in en klik op aanmelden. Vul dan het aanmeldingsformulier in en de organisatie neemt zo snel mogelijk contact met je op. Zij bespreken graag je mogelijkheden om iemand op maat te vinden.

Ja, ik zoek een maatje

Vul je e-mailadres in en klik op aanmelden. Vul daarna het aanmeldingsformulier in en de organisatie neemt zo snel mogelijk contact met je op. Zij bespreken graag je mogelijkheden om een maatje op maat te vinden.