Bekijk alle projecten in "MAASTRICHT"

Vrijwillige coach voor vrijwilligers

Organisatie
Steunpunt Mantelzorg Zuid
Soort project
Coach
Tijdsbesteding in uren per week
4
Gemeente
MAASTRICHT
Leeftijd doelgroep
Volwassen
Ouderen

Steunpunt Mantelzorg Zuid biedt professionele ondersteuning aan
mantelzorgers en vrijwilligers zodat zij hun zorgtaken kunnen vervullen,
volhouden en zonder drempels kunnen deelnemen aan de samenleving.

Een team betrokken vrijwilligers zet zich wekelijks in om mantelzorgers te ondersteunen. De zorgvrijwilligers nemen op verzoek van de mantelzorger (en hulpvrager) de zorgtaken in de thuissituatie tijdelijk over. Ook bieden zij, wanneer er geen mantelzorger beschikbaar is, praktische hulp aan hulpvragers bij bezoek aan arts of specialist.

Vrijwillige coaches zetten zich in om deze vrijwilligers te ondersteunen. Een coach geeft de zorgvrijwilliger de benodigde persoonlijke aandacht en zorgt ervoor dat de vrijwilliger het beste uit zichzelf haalt in het zorgvrijwilligerswerk. Elke coach begeleidt een groep van maximaal 15 vrijwilligers en werkt onder supervisie en verantwoordelijkheid van de coördinator intensieve vrijwilligerszorg.

Werkgebied: Maastricht, Meerssen, Gulpen-Wittem, Valkenburg aan de Geul, Eijsden-Margraten en Vaals (wordt in overleg bepaald)

Taken:
* De vrijwillige coach onderhoudt regelmatig contact met de zorgvrijwilligers uit zijn groep en bespreekt lopende zaken wat betreft het vrijwilligersnetwerk.
* De vrijwillige coach informeert de coördinator over actuele ontwikkelingen binnen he werk van de zorgvrijwilligers uit zijn/haar groep.
* De vrijwillige coach begeleidt de (nieuwe) vrijwilliger bij het eerst contact/huisbezoek bij de hulpvrager en/of mantelzorger.
* De vrijwillige coach neemt deel aan overleg, themabijeenkomsten en deskundigheidsbevordering van Steunpunt Mantelzorg Zuid.
* De coördinatoren en de vrijwillige coaches hebben 1 keer per 2 maanden overleg.

Tijdsinvestering bedraagt ongeveer 10-15 uur per maand.

De coördinatoren blijven eindverantwoordelijk voor de begeleiding van de zorgvrijwilliger en zijn ook verantwoordelijk voor de begeleiding van de vrijwillige coach.

Informatie
Als mantelzorger kunt u last hebben van de complexiteit van alle regels waarmee u ongewild te maken krijgt. Onze deskundige medewerkers ondersteunen u met alle mogelijke regeltaken en het aanvragen van (professionele) zorg. Daarnaast kunt u bij ons terecht met al uw vragen over hulpmiddelen, het aanvragen van thuiszorg of over het omgaan met dementie.

Advies en begeleiding
Voelt u zich zwaarbelast door uw mantelzorgtaken of door een combinatie van bijvoorbeeld werk/gezin en deze taken? Dan kunt u rekenen op professionele begeleiding van onze mantelzorgconsulenten en mantelzorgmakelaar. Zij kijken samen met u hoe uw draagkracht en draaglast weer in balans kunnen komen zodat het gevoel van overbelasting afneemt.

Respijtzorg
We werken samen met een team betrokken en bekwame vrijwillligers die uw taken als mantelzorger graag even van u overnemen. U krijgt dan tijd voor uzelf en kunt tot rust komen of bijvoorbeeld andere zaken regelen. Deze tijdelijke vervanging van mantelzorg noemen we 'respijtzorg'. U kunt een incidentele keer gebruik maken van dit aanbod of structureel, bijvoorbeeld één dagdeel per week of per twee weken. 

Scholing en contact
Wij organiseren themabijeenkomsten, trainingen en cursussen speciaal voor mantelzorgers. U vergroot uw kennis en vaardigheden en ontmoet andere mantelzorgers. De thema’s variëren van ziektebeelden tot regelgeving rondom het Persoons Gebonden Budget, erfrecht en de belasting. Daarnaast kunt u ervaringen delen met andere mantelzorgers tijdens de Mantelzorgsalons en contactgroepen

Omschrijving activiteit
Steunpunt Mantelzorg Zuid biedt professionele ondersteuning aan
mantelzorgers en vrijwilligers zodat zij hun zorgtaken kunnen vervullen,
volhouden en zonder drempels kunnen deelnemen aan de samenleving.

Een team betrokken vrijwilligers zet zich wekelijks in om mantelzorgers te ondersteunen. De vrijwilligers nemen op verzoek van de mantelzorger (en hulpvrager) de zorgtaken in de thuissituatie tijdelijk over. Ook bieden zij, wanneer er geen mantelzorger beschikbaar is, praktische hulp aan hulpvragers bij bezoek aan arts of specialist.

Vrijwillige coaches zetten zich in om deze vrijwilligers te ondersteunen. Een coach geeft de vrijwilliger de benodigde persoonlijke aandacht en zorgt ervoor dat de vrijwilliger het beste uit zichzelf haalt in het zorgvrijwilligerswerk. Elke coach begeleidt een groep van maximaal 15 vrijwilligers en werkt onder supervisie en verantwoordelijkheid van de coördinator intensieve vrijwilligerszorg.

Wij bieden:
• Uitdagend vrijwilligerswerk
• De mogelijkheid om nieuwe kwaliteiten te ontwikkelen;
• Deel uitmaken van een team
• Vrijwilligerscontract en verzekering voor het vrijwilligerswerk;
• Begeleiding door de vrijwilligerscoördinatoren;
• Vergoeding per maand.

Ja, hier wil ik Maatje worden

Bedankt, je hulp is hier bijzonder welkom! Vul je e-mailadres in en klik op aanmelden. Vul dan het aanmeldingsformulier in en de organisatie neemt zo snel mogelijk contact met je op. Zij bespreken graag je mogelijkheden om iemand op maat te vinden.

Ik zoek een Maatje

De organisatie heeft op dit moment niet genoeg vrijwilligers die Maatje kunnen worden.

Zoek een ander project bij jou in de buurt