Bekijk alle projecten in "BODEGRAVEN REEUWIJK"

Taalcoach en buddyproject voor vluchtelingen

Organisatie
Stichting SAM
Soort project
Maatjes
Buddy
Tijdsbesteding in uren per week
1
Gemeente
BODEGRAVEN REEUWIJK
Leeftijd doelgroep
Volwassen

Maatjes kunnen zelf hun tijd bepalen in overleg met de vluchteling. Ook waar je elkaar zult treffen. Dat kan thuis, maar ook in de bibliotheek of Huis van Alles. Converseren vinden de vluchtelingen heel belangrijk om de Nederlandse taal te leren, maar ook samen lezen. Hier zijn boeken en ander materiaal voor beschikbaar, via Lezen en schrijven en de bibliotheek. Een taalcoach werkt aanvullend op groepslessen van een taalschool.
De buddy helpt om de weg te vinden in de Nederlandse samenleving, dat kan om zeer diverse dingen gaan die met het dagelijkse leven te maken hebben.
SAM biedt training en ondersteuning. Het is niet noodzakelijk bepaalde kennis vooraf in huis te hebben. Wel interesse in culturen, mensen en hun leefsituatie. En geduldig zijn, Mensen die overdag werken kunnen ook meedoen, afspraken met de vluchteling zal dan in de avond of weekend plaatsvinden.

Taalmaatjes komen veelal tot stand op verwijzing van Vluchtelingenwerk en taalscholen. Het is belangrijk dat het niveau van taalvaardigheid duidelijk is en waar het taalmaatje aan gaat werken.

Omschrijving activiteit
Na het 1e jaar waarin Vluchtelingenwerk de nieuwkomers begeleiding geeft, vindt er warme overdracht plaats naar het Taal-en buddyproject van SAM. Meestal is er dan pas voldoende rust en ruimte om echt aan de taal te werken. Het inburgeringsexamen is een belangrijk moment waar naar toe gewerkt wordt, maar ook na het behalen kan er behoefte zijn aan extra ondersteuning bij taalverwerving en het vinden van de weg in de Nederlandse samenleving. De duur van het maatjes contact is per match verschillend.

Ja, hier wil ik maatje worden

Bedankt, je hulp is hier bijzonder welkom! Vul je e-mailadres in en klik op aanmelden. Vul dan het aanmeldingsformulier in en de organisatie neemt zo snel mogelijk contact met je op. Zij bespreken graag je mogelijkheden om iemand op maat te vinden.

Ik zoek een maatje

Vul je e-mailadres in en klik op aanmelden. Vul daarna het aanmeldingsformulier in en de organisatie neemt zo snel mogelijk contact met je op. Zij bespreken graag je mogelijkheden om een maatje op maat te vinden.