Bekijk alle projecten in "HEERLEN"

Sociaal Maatje Heerlen

Organisatie
Sociaal Maatje Heerlen
Soort project
Maatjes
Buddy
Overig
Tijdsbesteding in uren per week
1
Gemeente
HEERLEN
Leeftijd doelgroep
Volwassen
Ouderen

Als Sociaal Maatje zet je je in voor Heerlenaren met een klein sociaal vangnet. De diensten die wij aanbieden zijn divers. Van samen iets ondernemen of een luisterend oor bieden tot boodschappenhulp. Maatje worden is heel laagdrempelig: je bepaalt zelf welke hulpvraag je wilt oppakken en wanneer. Je kunt structureel met iemand gematcht worden of ad hoc een klusje doen. Samen staan we sterk!

Doelstellingen

Het vrijwilligersproject “Sociaal Maatje” zet zich in voor mensen, woonachtig in Heerlen (en eventueel in andere steden in Parkstad) met weinig tot geen sociaal vangnet. Dit is een groep die door het gebrek aan een sociaal vangnet diverse problemen ervaart op het gebied van gezelschap en sociaal contact en/of hulp bij praktische zaken, waarvoor men normaliter familie of vrienden zou vragen. Het doel is om een dienst te leveren naar aanleiding van een hulpvraag die een burger heeft en waarin de burger of diens directe omgeving niet zelf in kan voorzien.

Onze vrijwilligers dichten het gat tussen professionele hulpverlening en behoeftes die onder ideale omstandigheden door iemand uit het eigen sociaal vangnet zouden worden opgevangen. Het gaat hierbij om dienstverlening die verantwoord door een gewone burger kan worden verleend. Hierbij staat eenzaamheidsbestrijding en het toewerken naar zelfredzaamheid van de hulpvragen centraal. Sociaal Maatje maakt een match tussen een vrijwilliger en de hulpvrager. Er wordt gekeken naar bij wie een hulpvrager zich prettig voelt en welke diensten de vrijwilliger leuk vindt om uit te voeren. De voorkeur gaat uit naar een vrijwilliger die in dezelfde wijk, of tenminste gebied, van de hulpvrager woont, om zo de buurtbinding te versterken. Indien er meerdere hulpvragen zijn, wordt er samengewerkt met het SBT.

Sociaal maatje is een initiatief van de welzijnsorganisatie Alcander en vloeit voort uit de diensten en organisatiestructuur van het burgerinitiatief Heerlen Against Corona. Sociaal Maatje sluit aan op de werkwijze van Heerlen STAND-BY!.

Omschrijving activiteit
Een sociaal vangnet is van groot belang in onze maatschappij. Maar wat als je dat niet hebt? Mensen zijn sociale wezens; we hebben elkaar nodig. Wie vrienden en familie moet missen, kan voor veel moeilijkheden komen te staan. Daarom is er Sociaal Maatje Heerlen, een vrijwilligersorganisatie die mensen helpt met een klein sociaal vangnet. Eenzaamheidsbestrijding op een laagdrempelige, frisse en positieve manier.

Dit doen wij (onder andere)
- Een praatje maken
Een luisterend oor nodig? Telefonisch of face to face; wij zoeken een sociaal maatje dat echt naar je luistert.
- Samen iets ondernemen
Mis je écht contact? Samen een wandeling maken, een kopje koffie drinken of een andere activiteit ondernemen: wij zoeken een maatje voor je en kijken naar wat je leuk vindt om te doen.
- Boodschappenhulp
Moeite om boodschappen te doen door een (fysieke) belemmering of de coronamaatregelen? Een maatje kan je helpen.
- Samen koken, hond uitlaten etc.
Heb je een ander praktisch probleem, zoals het uitlaten van je hond, een ziekenhuisbezoek of het koken van een maaltijd? Voor essentiële praktische zaken zijn wij beschikbaar.

Sociaal maatje is een initiatief van de welzijnsorganisatie Alcander en vloeit voort uit de diensten en organisatiestructuur van het burgerinitiatief Heerlen Against Corona. Sociaal Maatje sluit aan op de werkwijze van Heerlen STAND-BY!.

Ja, hier wil ik maatje worden

Bedankt, je hulp is hier bijzonder welkom! Vul je e-mailadres in en klik op aanmelden. Vul dan het aanmeldingsformulier in en de organisatie neemt zo snel mogelijk contact met je op. Zij bespreken graag je mogelijkheden om iemand op maat te vinden.

Ik zoek een maatje

De organisatie heeft op dit moment niet genoeg vrijwilligers die maatje kunnen worden.

Zoek een ander project bij jou in de buurt