Bekijk alle projecten in "LELYSTAD"

MEE op Weg

Organisatie
MEE
Soort project
Maatjes
Tijdsbesteding in uren per week
4
Gemeente
LELYSTAD
Leeftijd doelgroep
Kinderen
Jongeren
Volwassen

Reis je met speciaal vervoer naar school, werk of dagbesteding? Of maak je gebruik van aangepast vervoer om naar vrienden, de sportclub of de winkel te gaan? Misschien heb je er wel eens aan gedacht om met de trein, de bus, op de fiets, met de rolstoel of lopend te gaan. Wil je dit proberen? Dan hebben wij een avontuurlijk aanbod voor je: zelfstandig leren reizen met MEE op Weg!

Zelfstandig leren reizen kan een hele uitdaging zijn. Die uitdaging hoef je niet alleen aan te gaan. Je oefent namelijk samen met een Reismaatje. Dat kan iemand zijn die je al kent, zoals een familielid, een vriend of een kennis. Maar er kan ook een vrijwilliger met jou gaan oefenen, die het leuk vindt om anderen op weg te helpen.

Momenteel kun je je aanmelden voor MEE op Weg in de gemeenten Almere, Bronckhorst, Dalfsen, Doetinchem, Hof van Twente, Kampen, Lelystad, Lochem, Montferland, Oost-Gelre, Rijssen-Holten, Raalte, Staphorst, Winterswijk en Zutphen . In Dalfsen kan dat bij de gemeente (afdeling leerlingenvervoer). In de andere gemeenten kan dat bij MEE (www.meevoormij.nl).

In het vervoersproject MEE op Weg oefenen veelal jonge deelnemers de route naar school, werk of sportclub samen met een Reismaatje. Dat kan op de fiets, met het openbaar vervoer of lopend. Deelnemers (mensen met een beperking) die zelfstandig willen leren reizen, krijgen ondersteuning van zgn. Reismaatjes. Als Reismaatje coacht u de deelnemer. De deelnemer bepaalt welke route hij wil oefenen en wat hij wil leren. Als Reismaatje stimuleert u de deelnemer om zelf de zoektocht en het avontuur aan te gaan. U gaat letterlijk en figuurlijk met de deelnemer mee op weg, waardoor de stap naar zelfstandig reizen verkleind wordt.

Vooraf is niet precies te zeggen hoeveel keer een deelnemer nodig heeft om zelfstandig te leren reizen. Soms is 2x oefenen al genoeg, soms is 15x oefenen nodig. Gemiddeld gaat een Reismaatje 8 à 10 keer met een deelnemer op pad, waarbij minimaal één keer in de week geoefend wordt. Samen met de deelnemer spreekt u af hoe vaak en op welk moment in de week jullie gaan oefenen. Tussendoor en aan het eind van het oefentraject hebben jullie gesprekken met een consulent van MEE om te kijken hoe het gegaan is..

Omschrijving activiteit
MEE op Weg is een vervoersproject dat in samenwerking met een aantal gemeenten uitgerold wordt. Met name jongeren die nu gebruik maken van speciaal of aangepast vervoer om bijvoorbeeld naar school, werk of sportclub te reizen, leren met MEE op Weg onder begeleiding van een Reismaatje zelfstandiger reizen. Dat kan op de fiets, met het openbaar vervoer of lopend.

Zelfstandig reizen geeft mensen met een beperking vrijheid. Vrijheid om je eigen keuzes te maken. Vrijheid om mee te doen in de samenleving. Vrijheid om niet afhankelijk te zijn van speciaal vervoer. Het Project MEE op Weg is daarom meer dan alleen leren reizen van a naar b. Het is een manier om zelfvertrouwen te krijgen. Om te ontdekken dat er zo veel is dat je wél kunt. Een avontuur dat het begin is van nog veel meer waardevolle avonturen.

Ik wil een maatje worden

Bedankt, je hulp is hier bijzonder welkom! Vul je e-mailadres in en klik op aanmelden. Vul dan het aanmeldingsformulier in en de organisatie neemt zo snel mogelijk contact met je op. Zij bespreken graag je mogelijkheden om iemand op maat te vinden.