Bekijk alle projecten in "AMSTERDAM"

Maatje gezocht voor de Syrische Abdu (32): samen erop uit en de stad verkennen

Organisatie
De Regenboog Groep
Soort project
Maatjes
Buddy
Coach
Tijdsbesteding in uren per week
2
Gemeente
AMSTERDAM
Leeftijd doelgroep
Volwassen
Interesse
Nieuwe dingen ontdekken

Abu:
Abdu is 32jaar, van Syrische afkomst en nu 2jaar in Nederland. Hij is hoogoplgeleid en heeft in Syrie met veel plezier in een onderzoekslab gewerkt. In de oorlog, maar ook tijdens zijn vlucht, heeft Abdu verschrikkelijke dingen meegemaakt. Zo heftig dat hij nu, door deze traumatische ervaring, belemmerd wordt in zijn doen. Hij voelt zich zwaarmoedig, heeft moeite zich te concentreren en overziet soms zijn toekomst helemaal niet meer.
Maar hij wil wel zo graag! Abdu wil niks liever dan Nederlands leren, hier een leven opbouwen en van waarde zijn in Amsterdam. Echter staat deze motivatie lijnrecht tegenover hoe hij zich voelt. Hoe graag hij ook wil, het lukt soms gewoon niet. Daar wordt hij heel onzeker van. 
Abdu zou enorm veel baat hebben bij iemand die er gewoon voor hem is. Iemand die hem steunt en laat weten dat hij de moeite waard is, iemand die hem de tijd gunt zichzelf terug te vinden en accepteert dat hij zich soms zo slecht voelt. Abu wil Nederlands praten, en Amsterdam wat beter leren kennen.

Als maatje ondersteun je een Statushouder met verschillende zaken, afhankelijk van iemands hulpvraag.

Dit kan hulp zijn bij praktische zaken als studiekeuze, administratie (denk aan (zorg)verzekeringen, belastingen, toeslagen etc.) en het zoeken naar werk. Maar zeker ook belangrijk is dat je als maatje kunt je ook ondersteunen in het leren van de Nederlandse taal en het opbouwen van een (Nederlands) sociaal netwerk. En bovenal ben je er gewoon om samen leuke dingen te doen.

Je bent woonachtig in de omgeving van Amsterdam.
Je kent de stad Amsterdam goed en bent bereid een nieuwe Nederlander de stad te leren kennen en/of samen de buurt te verkennen
Je bent minimaal 21 jaar
Je spreekt vloeiend Nederlands en Engels
Je kunt goed je grenzen aangeven
Je staat stevig in je schoenen
Je hebt goede sociale vaardigheden
Je beschikt over een groot verantwoordelijkheidsgevoel
Je bent begaan met het lot van de vluchtelingen

Hulpvragers kunnen zich melden via hulpvanderegenboog.org

Omschrijving activiteit
Sinds 2017 biedt de Regenboog Groep informele ondersteuning aan statushouders in Amsterdam. Dit zijn vluchtelingen, uit voornamelijk Eritrea en Syrië, die inmiddels een Nederlandse verblijfsvergunning hebben.
Deze mensen willen en moeten integreren en een nieuw leven opbouwen in Nederland, maar dat valt vaak niet mee. Alles is immers nieuw. De cultuur is totaal anders dan in hun land van herkomst en ze spreken de Nederlandse taal nog niet. Ze krijgen wel Nederlandse les, maar kennen vaak geen of weinig Nederlanders om de taal mee te oefenen. Ook het omgaan met de Nederlandse bureaucratie, alle post die je krijgt en zaken die je moet regelen, en het vinden van je weg in Amsterdam is een uitdaging.

De Regenboog Groep biedt deze mensen een helpende hand, door middel van een vrijwillig maatje.

We zoeken vrijwilligers die als maatje gedurende een jaar lang een nieuwe Nederlander wil ondersteunen tijdens zijn of haar beginperiode in Amsterdam.

Ja, hier wil ik Maatje worden

Bedankt, je hulp is hier bijzonder welkom! Vul je e-mailadres in en klik op aanmelden. Vul dan het aanmeldingsformulier in en de organisatie neemt zo snel mogelijk contact met je op. Zij bespreken graag je mogelijkheden om iemand op maat te vinden.

Ik zoek een Maatje

De organisatie heeft op dit moment niet genoeg vrijwilligers die Maatje kunnen worden.

Zoek een ander project bij jou in de buurt