Bekijk alle projecten in "UTRECHTSE HEUVELRUG"

Buddyzorg Utrechtse Heuvelrug

Organisatie
Buddyzorg Midden Nederland- U centraal
Soort project
Maatjes
Buddy
Tijdsbesteding in uren per week
4
Gemeente
UTRECHTSE HEUVELRUG
Leeftijd doelgroep
Volwassen

Als buddy kom je ongeveer een jaar lang, 1 keer per week bij iemand thuis die ernstig of levensbedreigend ziek is. Bijvoorbeeld mensen met kanker, MS, ernstige longziekten, ALS of hiv/aids. Je biedt een luisterend oor èn durft door te vragen. Je geeft in een kwetsbare periode iemand nèt iets extra’s. Je helpt soms ook met praktische dingen. Onder de afwas kun je diepe gesprekken hebben! Soms ga je er samen op uit. Allemaal afhankelijk van wat jullie samen willen en kunnen. Als buddy vul je - samen met je cliënt - zelf je vrijwilligerswerk in!
Hierbij word je natuurlijk begeleid door professionals. Je krijgt een training, intervisie en bijscholing. Plus begeleiding op maat. Onkosten worden vergoed.

Als je een ernstige of levensbedreigende ziekte hebt, kan het fijn zijn om met iemand te praten over wat je bezighoudt. Niets lijkt meer vanzelfsprekend. Na een diagnose als kanker, ALS, MS of hiv/aids ziet het leven er ineens heel anders uit. Het is niet eenvoudig om daarmee om te gaan.
Buddyzorg Midden Nederland traint en begeleidt buddy’s, die kosteloos voor een jaar aan een cliënt worden gekoppeld. Gedurende dat jaar komt de buddy elke week een dagdeel op bezoek. De buddy biedt gezelschap, een luisterend oor en praktische ondersteuning.
Vaak ontstaan er gesprekken over levensvragen, de dood, het leven. Zo zou een buddy kunnen helpen om te leren omgaan met de ziekte en de diagnose te verwerken. Het kan ook zijn dat je vooral behoefte hebt aan afleiding. Door er bijvoorbeeld samen op uit te gaan. Mensen die eerder een buddy hebben gehad vonden het fijn dat ze familie of vrienden niet keer op keer hoefden te belasten en hun ei kwijt konden bij de buddy.
Een buddy kun je aanvragen als je woont in de gemeente Utrecht, IJsselstein of Utrechtse Heuvelrug. https://www.u-centraal.nl/vrijwilliger-nodig/buddyzorg-midden-nederland/

Omschrijving activiteit
Buddyzorg biedt psychosociale ondersteuning aan mensen die ernstig of levensbedreigend ziek zijn. Onderwerpen als: Hoe accepteer ik mijn beperkingen nu ik ziek ben? Hoe moet ik leven als ik weet dat ik dood ga? Soms zijn dit zware onderwerpen voor de naasten om over te praten. In dat geval zorgen buddy's voor een luisterend oor. Het buddycontact is niet altijd inspannend: samen leuke activiteiten ondernemen of gewoon gezellig een bakkie doen hoort er natuurlijk ook bij!

Ja, hier wil ik maatje worden

Bedankt, je hulp is hier bijzonder welkom! Vul je e-mailadres in en klik op aanmelden. Vul dan het aanmeldingsformulier in en de organisatie neemt zo snel mogelijk contact met je op. Zij bespreken graag je mogelijkheden om iemand op maat te vinden.

Ik zoek een maatje

Vul je e-mailadres in en klik op aanmelden. Vul daarna het aanmeldingsformulier in en de organisatie neemt zo snel mogelijk contact met je op. Zij bespreken graag je mogelijkheden om een maatje op maat te vinden.